SAD želi uzdrmati finansijske temelje ISIL-a

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje često govore da je Islamska država Irak i Levant (ISIL) “moćna teroristička organizacija” – ne samo zbog oružja koje posjeduje, nego i finansijske moći.

ISIL na crnom tržištu prodaje naftu ukradenu iz iračkih i sirijskih rafinerija, uzima taoce i dobija milione dolara od otkupnina te prikuplja sredstva od simpatizera u Zaljevu i drugim dijelovima svijeta.

Washington želi da se taj priliv novca zaustavi.

„Kampanja, čiji je cilj uskratiti ISIL-u sredstva, vodi se iz Ministarstva finansija SAD-a. Neke od metoda koje američka vlada koristi su – zamrzavanje sredstava, zabrane putovanja, čak i novčane i zatvorske kazne za osobe koje podržavaju ovu i druge neprijateljske organizacije“, izvještava iz Washingtona reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan.

David Cohen je zvaničnik ministarstva finansija SAD-a zadužen za ovu kampanju protiv ISIL-a. Kaže da se američka strategija sastoji od tri dijela – spriječiti ISIL da uopšte dolazi do novca, onemogućiti grupi da koristi banke širom svijeta i uvesti sankcije protiv njenih vrhovnih vođa i pomagača.

„Uz vrijeme, strpljenje i blisku međunarodnu saradnju, mjere koje sam danas iznio pomoći će nam da uzdrmamo finansijske temelje ISIL-a. Moram još jednom istaknuti da će ova kampanja zahtijevati više od finansijskih mjera. Onesposobljavanje jednog od ključnih izvora sredstava ISIL-a podrazumijeva njegovo uklanjanje sa teritorija na kojem djeluje“, kazao je Cohen.

Zarada od otkupnina

On i drugi američki zvaničnici kažu da je najveći izazov bio uvjeriti druge zemlje da uvedu slične mjere.

Uprkos nedavnom dogovoru članica G8 da se za taoce ne isplaćuje otkupnina, ISIL je od početka godine na taj način zaradio više od 20 miliona dolara.

Također, kako izvještava reporterka Al Jazeere, Cohen je poručio i da zemlje poput Katara i Kuvajta moraju biti agresivnije u provođenju zakona o zabrani finansiranja terorizma.

„Nastavit ćemo sarađivati s njima kako bi primjenjivali te zakone na najefikasniji mogući način“, kazao je Cohen.

Jedna od stvari koje je Cohen više puta istakao tokom svog govora vezana je za to koliko će vremena trebati da se onemogući finansiranje ISIL-a.

Rekao je da ovdje nije riječ samo o presjecanju jednog izvora sredstava, nego o tome da se svi zajedno moraju pobrinuti da novac prestane biti nepresušni izvor moći te grupe.

(AJ Balkans)

Share This Article