Turci u SAD-u uvrijeđeni ispadom CNN-a

sanel
By sanel

Američka televizijska mreža CNN je u jednoj od vijesti prikazala geografsku mapu na kojoj je polovina turske teritorije bila označena imenom “Kurdistan” što je naljutilo američke državljane turskog porijekla, koji su odmah pokrenuli proteste. Protesti će, kako su najavili, biti nastavljeni sve dok CNN ne uputi izvinjenje za nastalu grešku.
 
Članovi turske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama su u petak saopštili da će nastaviti sa protestnim pismima i e-mailovima za ovaj ispad CNN-a.
 
CNN se pokušao odbraniti obrazloženjem da je riječ od mapi teritorije na kojoj je naseljena brojna kurdska populacija, na granici sa Sirijom, gdje se vode borbe protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL).
 
Ipak, na mapi se moglo vidjeti da je skoro polovina Turske, odnosno njene teritorje, označena kao nepostojeći Kurdistan, pa je odgovor CNN-a izazvao još veću ljutnju kod Turaka nastanjenih u SAD-u.
 
“Očekivali smo ispriku, a dobili smo veoma razočaravajući odgovor,” požalio se Ali Džinar, predstavnik tursko-američke zajednice. “Naša borba će se nastaviti dok ne dobijemo izvinjenje od CNN-a.”
 
“Trenutne granice Republike Turske su uspostavljene Sporazumom u Laussanni iz 1923. godine,” stoji u jednom od pisama. “Nikada nije postojala država pod imenom Kurdistan.”

(AA)

Share This Article