SAD napao naftna postrojenja ISIL-a

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države i njihovi arapski saveznici nastavili su, treću noć zaredom, zračne napade na militante grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji, a ovog puta napadnuta su naftna postrojenja na istoku Sirije, objavila je američka vojska.

U napadima na tzv. modularne rafinerije pod kontrolom ISIL-a, uz Amerikance, učestvovali su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Američka vojska objavila je da je izvršeno 13 napada na 12 modularnih rafinerija, te još jedan napad na vozilo ISIL-a.

“Još analiziramo podatke o napadima na modularne rafinerije, ali prema prvim izvještajima, napadi su bili uspješni”, saopćila je američka vojska.

Modularne rafinerije se mogu transportirati i brzo staviti u funkciju, a procjenjuje se da one pripadnicima ISIL-a donose prihod od dva miliona dolara dnevno.

Ovim napadima SAD želi prekinuti dotok novca kojim se finansiraju operacije ISIL-a.

Britansko učešće
Britanski premijer David Cameron izjavio je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku da bi se njegova zemlja trebala pridružiti SAD-u i arapskim saveznicima u zračnim napadima na borce ISIL-a u Iraku.

“Strah nas ne smije spriječiti da djelujemo. Naš je nacionalni interes da zaštitimo naš narod i društvo. Zbog toga sam sazvao sjednicu britanskog parlamenta za petak kako bismo dobili odobrenje za učešće u međunarodnim zračnim napadima protiv Islamske države u Iraku”, kazao je britanski premijer, koji je uvjeren da će to biti podržan od sve tri glavne stranke u parlamentu.

Cameron je rekao da je iračka vlada od Britanaca zatražila zračne udare na borce ISIL-a u Iraku. Dodao je da zasad neće biti britanskih napada na borce u Siriji.

“Ono što mi činimo je ispravno i legalno, i neće biti britanskih vojnika na tlu”, rekao je Cameron prije govora na Općoj skupštini UN-a.

Francuska kritizira

U međuvremenu, Francuska je oštro kritizirala Evropsku uniju, rekavši da je njena pasivnost u trogodišnjem građanskom ratu u Siriji, doprinijela širenju haosa i zaoštravanju konflikta.

“Kao i mnogi drugi, Francuska je tri godine pozivala na akciju”, rekao je šef francuske diplomatije Laurent Fabius, na sastanku s predstavnicima sirijske opozicije na marginama Generalne skupštine UN-a.

“Moramo shvatiti da je pasivnost EU-a pothranila haos koji je proširio sirijski predsjednik Bashar al-Assad i, u najmanju ruku, odobrila njegovu radikalizaciju”, zaključio je Laurent.

Sankcije UN-a

Ove izjave uslijedile su nakon što su članovi Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno usvojili obavezujuću rezoluciju kojom bi se trebao prekinuti dolazak stranih boraca u Irak i Siriju.

Rezolucija, koju su kreirale Sjedinjene Američke Države, u srijedu je usvojena i traži od svih država usvajanje zakona koji bi kao teška krivična djela tretirali odlazak njihovih državljana u grupe poput Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra.

Blizu 12.000 boraca iz više od 70 država otputovali su u Siriju i Irak kako bi se borili na strani ISIL-a ili Fronta Al-Nusra.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se više od 30 hiljada stranih boraca pridružilo ISIL-u I Al-Nusri. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon naveo je da je to posljedica sukoba u Siriji. Sjednicom Vijeća sigurnosti predsjedavao je američki predsjednik Barack Obama.

(AJ Balkans)

Share This Article