Nafta u Kirkuku pomjera odnos snaga

sanel
By sanel

Napredovanje grupe Islamska država u sjevernom Iraku ugrozilo je jedno od najvećih svjetskih naftnih polja koje se nalazi u Kirkuku. Ali, takav razvoj događaja otvara sasvim novu perspektivu narodu koji se očajnički bori za nezavisnost.

Nepregledna nalazišta plina i nafte oduvijek su određivala sudbinu tog grada u Iraku i izazivala sukobe zbog tog ogromnog bogatstva. Danas je on na raskrsnici između Iraka i njegove poluautonomne oblasti Kurdistana. Nije tajna da Kurdi teže nezavisnosti, ali u oblasti Kirkuka zajedno žive Arapi, Turkmeni i Kurdi, pa Bagdad ne namjerava skrštenih ruku gledati kako postaje dio Kurdistana.

Rasprave rasplamsava ono što je ispod zemlje – jedno od najbogatijih naftnih polja na svijetu. Nafte ima dovoljno da može promijeniti omjer snaga u regiji.

Kada je grupa Islamska država protutnjala sjevernim Irakom, slabije naoružana i malobrojnija kurdska armija povukla se stotine kilometara. Ali, odlučila je da se iz Kirkuka neće povlačiti, iako je to ranije učinila iračka armija koja je čuvala naftna polja. Tako ga sada kurdska Vlada djelomično i kontrolira. No, iako su polja u njihovom posjedu, Kurdistan do sada nije koristio njihove kapacitete.

Borba na dva fronta

Proizvodnja i izvoz nafte u osnovi su obustavljeni. Proizvodnja je sa 450.000 barela dnevno pala na 230.000 do 250.000 barela, tako da trenutno nemaju gotovo ništa od toga.

Ipak, Kirkuk nije jedino naftno polje u sjevernom Iraku. U posljednjih nekoliko godina Kurdi su otvorili druga nalazišta i izgradili plinovod kroz Tursku. Tako su, uz negodovanje Bagdada, počeli izvoziti svoju naftu i pokušavali je prodati na svjetskom tržištu.

Sada se Kurdi bore za ekonomsku nezavisnost na drugom frontu – američkim sudovima. Tanker sa naftom vrijednom 100 miliona dolara u augustu je zaplijenjen na obalama Texasa. Iračko Ministarstvo nafte podnijelo je tužbu kako bi spriječilo da kurdska nafta dospije u američke rafinerije.

Bagdad je, također, prestao izdvajati budžetska sredstva za Kurdistan. Regionalna Vlada ostala je bez milijardi dolara prihoda te manjak pokušava nadoknaditi prodajom nafte.

Kada nafta iz Kirkuka ponovo poteče, prolazit će kroz Kurdistan. Kurdska Vlada završila je infrastrukturu kojom je taj grad spojen na njihov plinovod. Tako je, možda, vojnim putem riješila politički problem. I još više se približila konačnom cilju – nezavisnosti kurdskog naroda.

(AJ Balkans)

Share This Article