Gaza: Petero mrtvih u eksploziji zaostale bombe

sanel
By sanel

 

Pet osoba je poginulo, među kojima i dva deminera i strani novinar, a najmanje četvero je povrijeđeno u današnjoj eksploziji bombe koja je ostala nakon izraelskih napada tokom ofanzive na Gazu.

 

Associated Press je potvrdio da je u eksploziji bombe poginuo italijanski novinar i snimatelj te agencije, Simone Camilli (35), palestinski prevodilac i trojica pripadnika policije u Gazi.

 

U eksploziji je teško povrijeđen fotoreporter AP-a Hatem Moussa.

 

U Pojasu Gaze je trenutno na snazi trodnevni prekid vatre koji traje do jedan sat poslije ponoći. U Egiptu su u toku indirektni pregovori Izraela i Palestinaca o postizanju trajnog primirja.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ranije je poručio je kako “očekuje da plate oni koji su odgovorni za smrt nedužnih u Gazi”.

 

“Blizu 2.000 Palestinaca je ubijeno, od kojih je 459 djece. Od ukupnog broja poginulih, 75 posto su civili. Više od 300.000 osoba i dalje je smješteno u kampovima ili školama. Palestinci nemaju pitke vode. UN će ponovno razgovarati sa regionalnim i međunarodnim akterima za ponovnu izgradnju Gaze”, rekao je Ban.

 

Ističući kako niko ne osporava pravo Izraela da se brani od raketnih napada, Ban Ki-moon je kazao kako su se, ipak, pojavile sumnje u to da Izrael poštuje principe ratovanja.

 

 

“Ovo je gotovo pa posljednja šansa za uspostavljanje primirja. U srijedu ističe trodnevni prekid vatre i smatram da obje strane trebaju prihvatiti održivo primirje. A onda smo spremni za ponovnu izgradnju”, rekao je Ban Ki-moon.

 

Naglasio je da će Vijeće sigurnosti UN-a obratiti pažnju na navode o kršenju ljudskih prava.

 

Produženje prekida vatre nesigurno

 

Ministar odbrane Izraela Moshe Ya’alon kazao je kako još nije sigurno hoće li se produžiti trodnevni prekid vatre između Gaze i Izraela.

 

“U srijedu u ponoć ističe 72-satni prekid vatre. Još nije sigurno hoće li se moći postići održivo primirje ili će prekid vatre biti produžen”, izjavio je u utorak navečer.

 

Uputio je poziv izraelskoj vojsci da bude u stanju pripravnosti.

 

“Hamas je dobio teži udarac u operacijama Izraela 2008. i 2012. godine, nego Hezbollah 2006.”, rekao je Ya’alon.

 

Trodnevni prekid vatre između Palestine i Izraela stupio je na snagu 10. augusta u jedan sat iza ponoći. Na prijedlog Egipta, Izrael i Palestina podržali su 72-satni prekid vatre.

 

Izraelska i palestinska strana u Kairu vode razgovore kako bi pokušali doći do trajnog primirja.

 

Izrael je 7. jula počeo vojnu operaciju na Gazu zračnim i pomorskim snagama koju je nazvao “Zaštitna linija”, a 17. jula krenuo sa kopnenom ofanzivom na Gazu.

 

Tokom izraelskih napada poginulo je najmanje 1.939 osoba, a gotovo 10.000 je ranjeno.

 

Palestinci se pokušavaju vratiti prividu normalnog života u Gazi dok traje 72-satni prekid vatre i pregovori u Kairu kojima se pokušava dogovoriti trajni mir.

 

U enklavi je mirno, nakon što su egipatski napori rezultirali privremenim prekidom nasilja u kojem je ubijeno 1.945 Palestinaca i 67 Izraelaca.

 

Prodavnice su se počele otvarati, a ljudi su se vratili na ulice uništenog grada u kojem živi 1,8 miliona Palestinaca.

 

Primirje podrazumijeva ukidanje embarga

 

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu kazao je da je na sastanku Organizacije islamske kooperacije u Džedi (OIC) predstavljen sedmočlani akcijski plan koji se odnosi na povećanje humanitarne pomoći Gazi, povećanje napora za ostvarenje održivog primirja, zaustavljanje izraelskih napada i ponovnu izgradnju Gaze, prenosi Anadolija. 

 

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka, Davutoglu je kazao da je Turska počela široku inicijativu u danima kada su pojačani izraelski napadi na Gazu.

 

“Prvi korak akcijskog plana je da sve države pomognu Gazi svim mogućim sredstvima”, poručio je šef turske diplomatije.

 

Otkrio je da su jučer četiri Palestinca dovedena u Tursku na liječenje, a kako je naglasio, vlasti rade na tome kako bi uspjele povećati broj Palestinaca koji bi se liječili u ovoj zemlji.

 

“Održivo primirje je, prije svega, potrebno iz humanitarnih razloga, ali takvo primirje podrazumijeva ukidanje embarga Izraela nad Gazom”, izjavio je Davutoglu, istaknuvši kako međunarodna zajednica mora pojačati pritisak na Izrael o ovom pitanju.

 

(AJ Balkans)

Share This Article