SAD šalje još 130 vojnika na sjever Iraka

sanel
By sanel

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame uputila je dodatno vojno osoblje u Irak, njih najmanje 130, potvrdio je ministar obrane Chuck Hagel.

Obraćajući se vojnicima u Kaliforniji, Hagel je potvrdio kako su vojne snage stigle na područje oko Erbila.

Iz Američkog ministarstva obrane su saopćili kako su vojnici upućeni na sjever Iraka kako bi „procijenili opseg humanitarne krize i unaprijedili dodatnu pomoć za iračke civile koje u okruženju na planini Sinjar drže pripadnici skupine Islamska država“, prenio je Reuters.

Ministar Hagel je objasnio da to „nisu pješačke postrojbe“, iako je neimenovani dužnosnik u Pentagonu potvrdio kako postrojbu čine marinci i pripadnici specijalnih vojnih snaga koji neće imati borbenu ulogu.

Američke snage bi trebale procijeniti „dodatne opcije dostave pomoći zračnim putem, odnosno bacanjem paketa hrane, vode i lijekova iz zrakoplova za potporu iračkih civila na planini Sinjar“, potvrđeno je iz Pentagona.

„Na zahtjev Iračke vlade SAD nastavlja istraživati načine kako pružiti potporu Iračanima zahvaćenim borbama u Sinjaru te kako bi se spriječio mogući genocid koji čine borci Islamske države“, navodi se u priopćenju Pentagona.

Na iračkom tlu već se nalazi najmanje 250 američkih vojnih savjetnika koji su raspoređeni u Bagdadu i Erbilu.

Zračni napadi usporili Islamsku državu

Prethodno je niz američkih zračnih napada usporio operacije Islamske države, skupine koja je zauzela velike dijelove sjevernog Iraka, ali nije vjerojatno da su bitno oslabili skupinu, potvrđeno je u Pentagonu.

„Ocjenjujemo da su američki zračni napadi u sjevernom Iraku usporili operacijski tempo Islamske države i privremeno poremetili njihovo napredovanje prema Erbilu“, rekao je general pukovnik William Mayville,  priznajući kako je „malo vjerojatno da će ti napadi pogoditi ukupne mogućnosti Islamske države ili njene operacije u drugim područjima Iraka i Sirije.

Obamina administracija prošle je sedmice rekla kako će izvoditi napade da zaštiti američko osoblje u Erbilu od ove skupine koja je ojačala u ratu u susjednoj Siriji, te osigurati da manjinski Jezidi nisu podvrgnuti sustavnom nasilju.

Ti zračni napadi su prva izravna američka vojna akcija u Iraku otkako je SAD dovršio povlačenje američkih snaga krajem 2011, nadajući se privesti kraju dugo i krvavo američko vojno angažiranje u toj zemlji.

Naftne kompanije se povlače

Nekoliko međunarodnih naftnih kompanija u Iraku obustavile su radove i evakuirale radnike zbog zračnih operacija SAD-a na postrojbe Islamske države, prenosi Anadolija.

Radove je obustavilo sedam naftnih kompanija: TAQA, Chevron, Exxon, Oryx, Afren i Hess Corporation.

Ministar za prirodne resurse Kurdske autonomne pokrajine Husein Ali Belu je Anadoliji potvrdio tu informaciju te pozvao lidere kompanija da ne poduzimaju nikakve korake bez odobrenja ministarstva kojem je na čelu.

„Takva situacija mogla bi prouzročiti nepotrebne komplikacije“, rekao je.

Iz tog Ministarstva je ranije saopćeno da pripadnici Islamske države ne mogu doći do područja na kojem se vadi nafta.

(Al Jazeera)

Share This Article