Zbog Gaze, Erdogan ne komunicira s Obamom

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u intervjuu televiziji ATV kako ne obavlja direktne telefonske razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom, prenosi Anadolija.

“Ne razumijem stav Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa Sirijom, Egiptom i Palestinom. Možda je to neslaganje dovelo do toga, ali nažalost, ja kontaktiram [potpredsjednika SAD-a Joe] Bidena, a predsjednika [Turske Abdullaha] Gula sam zamolio da direktno stupa u kontakt s predsjednikom Obamom”, rekao je Erdogan.

Istakao je da je ranije direktno obavljao razgovore s Obamom, ali da su od februara, kada nisu postigli dogovor o sirijskom pitanju, u stalnom kontaktu samo šefovi diplomatija dviju država.

Turski premijer je kazao da u slučaju Palestine, Sirije i Egipta očekuje samo pravdu i pravedno postupanje.

Zahvala evropskim gradovima

Zahvalio je građanima evropskih gradova Londona, Pariza, Brisela, Beograda, Kopenhagena i Berlina, koji su osudili nasilje u Gazi.

“Dok vlade i države samo posmatraju divljačke masakre u Gazi, Bogu hvala, građani podižu svoj glas i izlaze na ulice. I pored raznih zabrana, hrabro izlaze na ulice. Zato zahvaljujem Londonu, Parizu, Briselu, Beogradu, Kopenhagenu, Berlinu…”, rekao je turski premijer.

U svom govoru u Velikoj narodnoj skupštini Turske u Ankari rekao je da je Turska nezavisna zemlja u punom smislu te riječi i da ona “nikada neće voditi politiku koja bi ohrabrila agresiju Izraela”.

(Agencije)

Share This Article