Donatorska konferencija u Briselu: 809 miliona eura pomoći

sanel
By sanel

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija uživo su večeras u Dnevniku TV1 iz Brisela potvrdili da je BiH na donatorskoj konferenciji dobila 809 miliona eura urgentne pomoći.

Ovo su sjajne vijesti s obzirom da su procjene potreba iznosile 650 miliona eura. BiH je, dakle, premašila iznos potreba i dobila 160 miliona eura više, potvrdili su Bevanda i Lagumdžija.
 
Bevanda i Lagumdžija nisu krili svoje ogromno zadovoljstvo rezultatima donatorske konferencije. Najavili su i da je pred njima sada još mnogo posla te da će fokus biti na ubrzavanju procedura kako bi finansijska sredstva što prije bila operativna, uz naglasak na transparentnost u procesu raspodjele i trošenja donatorskih sredstava.

“Za urgentne mjere nakon poplava trebala nam je cifra od 650 miliona eura. No, ova cifra je prevaziđena. Zemlje učesnice i međunarodne finansijske institucije obavezale su se na 809 miliona eura za BiH, za prvu urgentnu fazu. Možemo ići dalje i već smo krenuli u drugu fazu”, istakao je Lagumdžija za TV1.
 
Napomenuo je da su potrebe za sanaciju štete u Srbiji bile procijenjene na 830 miliona eura, a da je ovoj zemlji na donatorskoj konferenciji obećano oko 995 miliona eura.
 
“Dakle, za BiH i Srbiju obećano je oko 1, 846 milijardi eura. Takođe, obezbjeđeno je 42 miliona eura za projekte regionalne saradnje”, dodao je Lagumdžija, ukazujući na značaj jedinstvenog nastupa BiH i Srbije u Briselu. Najvažnija lekcija je – ujedinjeni možemo gotovo sve.
 
Najbitnije je, kako ističe, osigurati transparentno trošenje doniranih sredstava, što je bio zahtjev donatora. Tokom konferencije bilo je govora i o uspostavljanju mehanizma nadzora nad svim aktivnostima u koje su uključeni kako vlasti u BiH, tako i donatori, predstavnici nevladinog sektora, medija, akademske zajednice… Za svaku KM mora se znati odakle je došla i gdje će biti utoršena.
 
“Važno je hitno i organizovano raditi kako ne bismo dozvolili da niti jedna KM ne ode u krive ruke”, naglašava Lagumdžija.
 
Kada je riječ o prioritetima, oni su definisani u kratkoročnoj fazi.
 
“Obezbijediti krov nad glavom za sve ljude koji su ostali bez domova, obnoviti škole kako bi djeca u septembur mogla neometano pohađati nastavu, te zadržati stara i obezbijediti nova radna mjesta”, jasan je Lagumdžija.
 
Vjekoslav Bevanda za TV1 ističe da će naredni korak Vijeća ministara BiH biti formiranje transparentnog načina implementacije i utroška sredstava. 
 
“Srećan sam i zadovoljan zbog činjenice da je cifra doniranih sredstava premašila onu koju je Evropska komisija procijenila u prvoj fazi obnove BiH. Konferencija je bila uspješna i mogu odahnuti, budući da sam u saradnji sa mojim timom uložio mnogo napora i truda za pripremu i prezentaciju”, dodaje Bevanda
 
Zadovoljstvo zbog uspješno održane donatorske konferencije nije krio ni federalni premijer Nermin Nikšić. On je za TV1, između ostalog, kazao da je svjetska zajednica pokazala solidarnost sa BiH i Srbijom.
 

PODACI
 

Potrebe BiH 650 miliona eura, u Briselu obećano  809 miliona eura.
Potrebe Srbije 800 miliona eura, u Briselu obećano 995,2 miliona eura.
 
Regionalna podrška 42,4 miliona eura.
 
Ukupna sredstva za BiH i Srbiju 1,846 milijardi eura

(Vijesti.ba)

Share This Article