Nikad više kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

sanel
By sanel

U ponedjeljak u 16 sati istekao je rok političkim subjektima za predaju kandidatskih lista za oktobarske opće izbore Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Utvrđeno je da će kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ponovo biti Bakir Izetbegović, aktuelni član kolektivnog šefa države i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“SDA je definitivno stranka koja je uradila dobar posao, koja je valjano nosila svoju misiju, koja je u ovih zadnjih osam godina gurnuta na drugu poziciju i to se jasno osjeti. Može se vrijeme podijeliti na ono kada je SDA vodila procese političke u BiH, reforme i ekonomsku obnovu i ovo vrijeme kada to nije radila”, rekao je Izetbegović za agenciju Fena.

Hadžiomerović kandidat SDP-a

Za svoj mandat u Predsjedništvu BiH je rekao kako je “potpuno mjerljiv”, posebno u popravljanju odnosa u regiji, poziciji Bosne i Hercegovine u svijetu, uspješnim apelacijama, postignutim investicijama, kreditima…

Kandidat Socijaldemokratske partije BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva je novinar i urednik Bakir Hadžiomerović, a Demokratske fronte dosadašnji čelnik nevladine koalicije “Prvi mart” Emir Suljagić.

“Ovo je šansa koju nisam smio propustiti. Bio bih neodgovoran prema svojoj djeci i Bosni i Hercegovini. Pobijedit ću ove izbore, a svojim protukandidatima želim sreću”, poručio je Hadžiomerović.

Rekao je da svi ljevičari u zemlji trebaju biti ujedinjeni i ići naprijed.

“Mislim da je pravo vrijeme da se opredijelimo ili za destrukciju ove zemlje, ili njenu reintegraciju. Mi ćemo u ovoj borbi pobijediti. Samo zajedno od ove zemlje možemo napraviti ono što želimo”, dodao je.

Radončić, Halilović, Cerić…

Fahrudin Radončić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u posljednji trenutak odlučio se uključiti u utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Njegova kandidatura objavljena je na internet izdanju Dnevnog avaza, lista kojeg je on osnovao i koji je sada glasilo Saveza za bolju budućnost BiH, čiji je predsjednik, nešto prije 16 sati u ponedjeljak.

Radončić se za kandidaturu odlučio “jer su sve velike stranke i koalicije u [bh. entitetima] Republika Srpska i Federacije BiH istakne ozbiljne i jake kandidate za državni vrh”.

Radončić se za mjesto u Predsjedništvu BiH natjecao i 2010. godine, kada je pobijedio Bakir Izetbegović kao kandidat SDA.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidirao se i Sefer Halilović, predsjednik Bosanske patriotske stranke.

Ranije je utvrđeno da će kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kao nezavisni kandidati biti bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, te Adil Žigić i Halil Tuzlić.

Čović drugi put kandidat za Predsjedništvo BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je i službeno kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bloka stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, saopćio je u ponedjeljak HDZ BiH.

Potvrđeno je da će se Čović drugi put kandidirati za hrvatskog člana BiH Predsjedništva ispred HNS-a i HDZ-a BiH, prenosi Hina.

Stranački predstavnici tokom dana dostavili su Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidate i liste HNS-a BiH za izbore.

Aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović prvi put je postao član Predsjedništva BiH na izborima 2002. godine.

Smijenjen je odlukom bivšeg visokog predstavnika međunarodn ezajednice u BiH Paddyja Ashdowna zbog sumnje u korupciji.

No, Čović je, nakon pravosudnog postupka, pravosnažno oslobođen tih optužbi.

HDZ BiH je u ponedjeljak saopćio i kako je kandidat ove stranke za potpredsjednika RS-a Josip Jerković.

Predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat te stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž smatra kako su BiH potrebne reforme i novi ljudi koji “neće manipulirati s nacionalnim i vlastitim interesima samo kako bi zadržali postojeći status quo u zemlji”.

“Dosadašnje vladanje u BiH ne samo da je status quo, nego je slobodni pad i produžavanje agonije”, kazao je on za Fenu, napomenuvši kako je tri mjeseca prije izbora imperativ da se promijeni dosadašnja politička slika i odnosi u zemlji.

Raguž za probijanje blokada

Raguž ističe kako je zadovoljan reakcijama i podrškom javnosti na svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te smatra kako je došlo vrijeme za ljude “koji mogu probijati blokade i donijeti jednu novu političku dimenziju u BiH”.

Predsjednik HDZ-a 1990 očekuje kako će njegova stranka biti stabilna politička, demokratska i evropska stranka, koja će imati svoje zastupnike na svih novima vlasti u BiH.

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva je i predsjednik Stranke pravde i povjerenja i aktuelni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

I Narodna stranka Radom za boljitak predala je kandidatske liste za sve nivoe vlasti CIK-u, s tim da nisu prijavili kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Kandidata za člana Predsjedništva BiH nismo predali jer, kao višenacionalna stranka, podržat ćemo onog kandidata koji se bude slagao s našim načelima i našim programom”, potvrdio je predsjednik ove stranke Mladen Ivanković Lijanović.

Na kandidatskoj listi imaju ukupno 400 kandidata, “s pozitivnom činjenicom”, kako je rekao Ivanković Lijanović, sve starosne dobi, svih nacionalnosti.

Ponovio je da će kandidacijske liste u RS-u podržati u koaliciji sa Savezom za promjene.

Cvijanović kandidatkinja saveza SNSD-DNS-SP

Iz srpskog naroda poznato je da će kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH u ime koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata – Demokratska narodna stranka i Socijalistička partija biti aktuelna premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a je Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je rekao da je šest članica ovog saveza jedinstveno za Ivanića.

“Ubijeđeni smo da je, u konkurenciji sa Željkom Cvijanović, Ivanić već član Predsjedništva BiH”, rekao je Bosić.

Ivanić je kazao da je Savez za promjene opredijeljen da s vlasti ode sadašnji “režim” i da se od oktobra promijeni situacija u RS-u.

U pobjedu je uvjeren i vođa Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, koji je rekao da njihovi kandidati mogu pobijediti kandidate drugog političkog bloka u RS-u.

Kandidat za predsjednika RS-a je, kako je još ranije rečeno, Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

Konačnu ovjeru kandidatskih listi treba potvrditi CIK BiH 8. augusta.

(AJ Balkans)

Share This Article