Izraelski komandosi ušli u Gazu

sanel
By sanel

Izraelski mornarički komandosi pokrenuli su kopnenu operaciju na sjeveru pojasa Gaze, prvu otkako je počela ofanziva protiv Hamasa, javlja izraelski radio. Meta kratkog upada na palestinsku teritoriju bilo je mjesto za ispaljivanje raketa. Vojno krilo Hamasa, Brigade Izadin al Kasam, potvrdilo je da su izraelski komandosi razmjenjivali vatru sa palestinskim borcima, piše B92.

Izraelski vojni portparol rekao je kasnije da su četiri izraelska vojnika lakše ranjena tokom te operacije.

“Tokom misije izbio je vatreni sukob, koji je započelo nekoliko terorista koji su operisali na tom mjestu, tokom čega su četiri izraelska vojnika lakše ranjena”, rekao je portparol ne ulazeći u detalje.

Vojno krilo Hamasa je potvrdilo razmjenu vatre ” između naših boraca i vojnika cionističke mornarice koji su pokšali da se probiju u zonu Sudanija” na sjeveru Gaze.

Bila je to prva kopnena operacija u pojasu Gaze od početka ofanzive, koja je danas nastavljena sedmi dan zaredom i u kojoj je na palestinskoj strani poginulo najmanje 150 ljudi.

Vojnici su se, kako je naknadno rečeno, vratili na izraelsku teritoriju. Kratku operaciju su izvele specijalne snage i ne čini se da nje to početak šire kopnene operacije, navodi Asošijeted pres.

Na izraelskoj strani do sada nije bilo žrtava u operaciji nazvanoj Zaštitna ivica, čiji je cilj da se zaustavi raketiranje Izraela iz pojasa Gaze.

Hamas navodi da je Izrael od jutros bombardovao 17 puta teritoriju Gaze.

Hamas je za šest dana ispalio 600 raketa na Izrael od kojih je 140 uništeno u letu. U tom napadu desetak osoba je povrijeđeno ali niko nije stradao.

Okršaji su počeli poslije tenzija izazvanih ubistvom tri izraelska tinejdžera, nakon čega je iz osvete ubijen i jedan mladi Palestinac.

(B92)

Share This Article