Erdogan: Nemoguće normalizovati odnose Turska-Izrael

sanel
By sanel

“Dok Izrael ne prestane s nasiljem u Palestini, nemoguće je postići normalizaciju naših odnosa”, poručio je premijer i kandidat za predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u vezi s napadima Izraela na Gazu. Na iftarskom programu u turskom gradu Yozgat, Erdogan se obratio okupljenim građanima.

Govoreći o izraelskim napadima na Gazu, on je kazao da poziva cijeli svijet, na čelu sa Ujedinjenim nacijama (UN) da daju svoj doprinos u konačnom postizanju primirja.

“Danas smo imali mnogo razgovora u vezi s ovom temom. Svijet želi mir, s druge strane Izrael koristi nesrazmjernu silu i baca po 300.000, 400.000 bombi. Dokle će svijet ostati nijem na to?”, rekao je Erdogan.

Aktuelni turski premijer je kazao da je jasno na kojoj je strani Turska, te rekao:

“S jedne strane Izrael želi normalizaciju odnosa sa Turskom, a s druge strane nastavlja s nasiljem. Mi smo postavili tri uslova za normalizaciju odnosa. Prva dva su kao ispunjena, izvinjenje i odšteta, a treći uslov bilo je ukidanje embarga nad Palestinom. Ali, Izrael izgleda ne želi ukinuti embargo. To je sada sasvim očigledno. Kako da onda mi normalizujemo odnose s njima? Ne možemo. Prvo će Izrael zaustaviti ovo zlo koje čini. A sve dok to ne učini, nije moguće normalizacija odnosa između Izraela i Turske, to posebno želim naglasiti.”

(AA)

Share This Article