Raste broj žrtava: Izrael tokom noći gađao 322 cilja u Gazi

sanel
By sanel

Broj žrtava izraelskog napada na Pojas Gaze popeo se na 77, a među mnogobrojnim civilnim žrtvama je i osmero članova jedne obitelji, dok je broj ranjenih veći od 550 osoba te je Egipat otvorio jedini granični prijelaz prema Gazi radi evakuacije ranjenih.

U intenzivnom izraelskom bombardiranju ranjeno je više od 550 osoba, a među ubijenima i ranjenima mnogo je žena i djece, javlja njemačka agencija dpa, kako prenosi Hina. 

Noću gađana 322 cilja

Dodaje da su najmanje sedmorica muškaraca civila poginula dok su gledala utakmicu Svjetskoga nogometnog prvenstva u kafiću u Khan Younisu.

Glasnogovornik izraelske vojske nije mogao točno reći koja je bila vojna meta izraelske vojske, ali je objavio da Izrael provjerava slučajeve pogibije civila.

Izrael je objavio da je noću gađao više od 300 ciljeva i pozvao 20.000 pričuvnih vojnika.

“Gađali smo 322 cilja tijekom noći na Gazu, čime je ukupan broj gađanih ciljeva Hamasa 750 od početka operacije ‘Zaštitni rub'”, rekao je izraelski glasnogovornik Peter Lerner.

Uništene su lansirne rampe, tuneli i zapovjedna mjesta Hamasa, rekao je Lerner i najavio nastavak operacije.

U istom je periodu iz Gaze na teritorij Izraela ispaljeno 320 raketa, javlja Anadolija.

Lerner: Kopneni zapad zadnja opcija

“Više od 20.000 vojnika iz pričuvnog sastava pozvano je, no kopneni napad bit će zadnja opcija bude li potrebna”, rekao je Lerner, prenosi Hina.

Jutros su ispaljene rakete na Tel Aviv, zbog čega su se oglasile sirene i aktivirala proturaketna baterija, koja je oborila najmanje dvije, javio je vojni radio.

U međuvremenu, Hamas je nastavio raketirati Izrael, što je primoralo hiljade ljudi da bježe u skloništa diljem zemlje.

Među poginulima je najmanje 11 žena i 18 djece, kako navodi AFP, pozivajući se na medicinske izvore. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je Izrael da izvršava genocid, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se akcija još pojačati.

U Izraelu do sada nije bilo žrtava, ali je Hamas pokazao da raspolaže dalekometnim raketama i sirene se oglašavaju u Tel Avivu, Jeruzalemu, pa čak i Haifi.

Nije bilo potvrđeno da su u toj luci na sjeveru Izraela pale bombe, ali mediji javljaju da su one padale ili na otvoreno ili u more u okolnom području.

Hitna sjednica vijeća sigurnosti

Pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, navodno posjeduje 10.000 raketa u toj palestinskoj enklavi, tvrdi izraelska vojska.

Među žrtvama ubijenim noću su žene i četvero djece na tri kuće u gradu Khan Younis u Gazi, kazali su palestinski medicinski izvori.

“Ciljanje žena i djece dokaz je neprijateljeva neuspjeha”, rekao je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa u Gazi.

Palestinci tvrde da su ispalili gotovo 400 raketa, a “Čelična kupola”, izraelski obrambeni proturaketni sustav je presreo njih 56.

Tenkovi su se nagomilali na granici s Gazom, dok je Netanyahu pod rastućim pritiskom da poduzme kopnenu ofenzivu na teritoriju iz kojeg se izraelska vojska povukla i evakuirala židovske naseljenike 2005. godine, tvrde struje u vladajućoj koaliciji.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitnu sjednicu i očekuje se da glavni tajnik Ban Ki-moon iznese pregled situacije na terenu prije zatvorenog sastanka 15 zemalja članica.

Ban: Gaza na oštrici britve

Ban Ki-moon je najnovniji val nasilja “opisao kao najkritičniji test s kojim se regija suočila u posljednjim godinama”. “Gaza je na oštrici britve”, rekao je on.

Ban je razgovarao s Netanyahuom, palestinskim predsjednikom Abbasom i egipatskim predsjednikom Abdul-Fattahom al-Sisijem, kao i američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Ban Ki-moon je osudio raketiranje Izraela i apelirao na suzdržanost te zemlje i poštovanje međunarodnih obveza da štiti civile.

Danas će se sastati i Organizacija islamske suradnje kako bi raspravljala o krizi.

Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon najavio je u srijedu da će se izraelska vojna kampanja protiv Hamasa proširiti u nekoliko idućih dana.

“Nastavljamo napade kojima se naplaćuje visoka cijena od Hamasa. Uništavamo oružje, terorističku infrastrukturu, zapovjedne i kontrolne sustave, institucije, Vladine zgrade, kuće terorista i ubijamo teroriste”, rekao je Yaalon.

Palestinska strana ispalila je u srijedu nove rakete prema Tel Avivu, ciljajući samo srce Izraela.

U Izraelu nije bilo žrtava palestinskih raketnih napada jer je proturaketni sustav “Čelična kupola” bio uspješan u presretanju projektila.

Apeli na prekid nasilja

Washington, Bruxelles i sve veći broj arapskih zemalja traže trenutačni prekid nasilja, koje prijeti da preraste u širi sukob u regiji u kojoj je napetost ionako velika, navodi AFP, prenosi Tanjug.

Moskva je pozvala da se nasilje zaustavi, dok je Arapska liga apelirala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Jordan i Iran su osudili izraelsku agresiju, kako su prenijeli izraelski mediji.

Glasnogovornik Hamasa rekao je da je Izrael narušio primirje kojim je okončan osmodnevni sukob 2012. godine.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i ubojstvom trojice izraelskih mladića prošlog tjedna na Zapadnoj obali, te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.

U međuvremenu je objavljeno da će trojica osumnjičenih od ukupno šestoro pritvorenih za ubistvo Palestinca biti pušteni u četvrtak, što bi moglo izazvati nove nerede Palestinaca.

(AJ Balkans)

Share This Article