Održao hutbu: Baghdadi ‘traži poslušnost’ svih muslimana

sanel
By sanel

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, koga su njegovi sljedbenici proglasili “kalifom”, navodno se pojavio u subotu prvi put na video-snimku, koju su na internet postavili pobunjenici, i pozvao sve muslimane na “poslušnost”.

On je navodno uputio taj poziv tokom molitve (džuma) u petak u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, koji su njegovi borci osvojili tokom ofanzive pokrenute 9. juna, u kojoj su osvojili velike dijelove iračkog teritorija.

Njegovo navodno pojavljivanje u jednoj od mosulskih džamija na džumi u petak velika je promjena u njegovom ponašanju, jer je do sada djelovao iz sjene.

“Ja sam određen za vašeg vođu, ali nisam bolji od vas. Ako mislite da sam u pravu – pomozite mi, a ako mislite da sam u krivu – savjetujete me i uputite na pravi put”, poručio je navodno Baghdadi, rođen 1971. godine u Samari, sjeverno od Bagdada.

“Budite mi poslušni isto kao što ste poslušni Bogu u vama”, dodao je on.

Nema zvanične potvrde

Agencija AFP nije za sada mogla da provjeriti autentičnost video-snimka na kojem je Baghdadi, pošto su do sada objavljene samo dvije njegove fotografije.

Iračka Vlada objavila je u subotu da video koji prikazuje vođu Islamske države na molitivi u Mosulu nije autentičan.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, brigadir Sad Man, rekao je za agenciju Reuters da osoba koja se pojavljuje u videu “nesporno” nije Baghdadi.

“Analizirali smo video-snimak i zaključili da je u pitanju farsa”, kazao je on.

Man je rekao je su Vladine snage nedavno ranile Baghdadija tokom zračnog napada i da ga je Islamska država prebacila u Siriju na liječenje.

Odbio je iznijeti daljnje pojedinosti, a za sada nije moguće potvrditi te tvrdnje iz neovisnog izvora.

(Agencije)

Share This Article