Kosovo dobilo prvu pokrivenu zastupnicu

sanel
By sanel

Danas poslijepodne predsjednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka je verifikovala konačne rezultate prijevremenih izbora za Skupštinu Kosova, održanih 8. juna.

Verifikovani rezultati se ne razlikuju od konačnih rezultata i prema njima je najviše glasova osvojila koalicija oko Demokratske partije Kosova sa 37 poslanika od ukupno 120 koliko ih ima Skupština. Najglasanija žena na toj listi je Labinote Demi-Murtezi, koja je istovremeno i prva pokrivena kosovska zastupnica.  

Demokratski savez Kosova ima 30 poslanika, Pokret “Samoopredeljenje” ima 16, Alijansa za budućnost Kosova 11, Inicijativa za Kosovo 6, a Alijansa Novo Kosovo sa 4.67% glasova nije prešla izborni prag od 5 % za ulazak u Skupštinu.
 
Srpska lista je dobila 9 od 10 zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu, a jedno mjesto je pripalo Progresivnoj demokratskoj stranci. Ostalih 10 poslaničkih mesta je zagarantovano je za Rome, Aškalije i Egipćane (4), Bošnjake (3), Turke (2) i jedno za Gorance.
 
Izlaznost na izborima je bila 42.63%.
 
Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je primila zvanično verifikovane rezultate opštih prijevremenih izbora na Kosovu.
 
Kosovska predsjednica je saopštila da visoko cijeni profesionalni rad Centralne izborne komisije i posvećenost te institucije da se uspješno okonča uglavnom pravedan, demokratski, pošten i sveobuhvatni izborni proces.
 
“Sa zvanično verifikovanim rezultatima izbora otvoren je put izgradnje institucija Kosova i predsjednica Jahjaga poštujući zakonske rokove i na osnovu Ustava zemlje  narednih dana će donijeti odluku za određivanje datuma održavanja sjednice konstituisanja nove Skupštine Kosova”, piše u saopštenju.  
 
Predsjednica Jahjaga naglašava neophodnost uspešnog zaključivanja važnog procesa za Kosovo i nastavak ispunjavanja aspiracije naroda Kosova za izgradnjom jedne pravne, demokratske i sveobuhvatne države, koja će otvoriti put evropskih integracija.

(AA)

Share This Article