Sunitska pobuna u Iraku tinjala godinama

sanel
By sanel

Pobuna sunita u Iraku tinjala je godinama. Oni tvrde kako su bili marginalizirani i na meti šiitske Vlade pod vodstvom premijera Nourija al-Malikija.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr razgovarala je sa jednim bivšim oficirom koji je nekada služio u vojsci Saddama Husseina.

On kaže kako je ugrožen zbog činjenice da je sunit i da pobuna neće biti okončana sve dok sunitima ne budu vraćena prava.

Mnogi iz pokrajine Anbar smatraju da ih je Vlada premijera Malikija izdala.

„Nastavit ćemo ratovati dok ne počne konstruktivan dijalog. Spremni smo razgovarati sa umjerenim šiitskim liderima, ali utjecaj Irana mora prestati. Maliki mora otići s vlasti, dovoljno su nas ponižavali“, govori bivši oficir.

Stanovnici Anbara mjesecima su protestirali na ulicama. Vlada u Bagdadu je njihove demonstracije, koje su se proširile na druga sunitska područja, vidjela kao prijetnju i odgovorila silom, tvrdeći da se bori protiv militantnih grupa, javlja Al Jazeerina novinarka Khodr.

Hiljade raseljenih

Ova pokrajina je pravo bojno polje još od početka godine.

„Oružane grupe protjerale su iračku vojsku iz sunitskog područja početkom juna. Ali protivnici Vlade tvrde da je pobuna počela prije nekoliko mjeseci, u sunitskoj pokrajini Anbar. Otprilike 300.000 ljudi raseljeno je u Anbaru zbog sukoba. Više od 30.000 njih danas živi ovdje, u kurdskoj regiji na sjeveru Iraka“, ističe Khodr.

Raseljeni kažu da su napustili svoje domove zbog nasumičnog i svakodnevnog bombardiranja iračkih zračnih snaga.

Ali to nije jedini razlog, ističu muškarci koji ne žele otkrivati identitet, jer su bili pripadnici iračke policije.

„Većina sunita koji su se priključili vojsci i policiji učinila je to zbog plate. Nisu bili odani Vladi i položili su oružje kad je napala narod. Ali su im onda naoružani muškarci počeli prijetiti zbog saradnje s vlastima“, govori jedan od njih.

Stanovništvo Anbara nekada je sarađivalo s Vladom Iraka kako bi protjerali borce Al-Kaide iz svoje pokrajine.

Godinama kasnije kažu da žale što su ikada vjerovali Malikiju, te da su često na meti vlasti. Današnje podjele nisu ništa novo i mnogi Iračani smatraju kako bi za pomirenje moglo biti prekasno.

(AJ Balkans)

Share This Article