Iračke snage sigurnosti zauzele Tikrit

sanel
By sanel

Nastavljaju se sukobi u Iraku, a prema izvještajima Vlade, iračke sigurnosne snage zauzele su Tikrit.

Na putu do tamo ponovo su uspostavile punu kontrolu nad vojnom bazom Četvrte divizije iračke vojske.

Prema izvještajima iz vojnih štabova, poginulo je 97 pripadnika pokreta Islamska dražava, ranije poznatog kao grupa Islamska država Irak i Levant.

Lični dokumenti pokazuju da je među njima bilo državljana Jemena, Tunisa, Azerbejdžana, ali i Evropljana.

Premijer Iraka Nuri al-Maliki rekao je kako su Kurdi, koji su uspostavili kontrolu nad Kirkukom, iskoristili nestabilnost u državi.

Tokom obraćanja na državnoj televiziji, Maliki im je poručio da poštuju Ustav.

Maliki proglasio amnestiju

Kurdske Peshmerge na sjeveru države bore se protiv pobunjeničkog pokreta Islamska država, koji je proglasio halifat.

“Svi moraju razumjeti da, svidjelo im se to ili ne, Irak ima ustavno-pravni sistem. To je jedini način na koji se može voditi ova zemlja, kao država prava. Niko nema pravo iskorištavati ovu situaciju i održavati status quo kada im je to po volji, kao što je to učinjeno u Kurdistanu. To je neprihvatljivo. Odbijeno, u potpunosti. Provedba Člana 140 još nije završena”, kategoričan je premijer.

On je u srijedu proglasio amnestiju za sve osobe koje su učestvovale u djelima protiv države, ponudivši ruku pomirenja sunitskim pobunjenicima koji su ugrozili opstanak države.

Obećao je amnestiju svim osobama “upletenim u djela protiv države” koje su se “povratile razumu”, osim ubicama, nadajući se da će na taj način oslabiti pobunjeničku koaliciju koju predvode pripadnici grupe Islamska država, koji su u nedjelju proglasili halifat.

Iz Bagdada se sa više informacija javio novinar Al Jazeere Imran Khan, koji je istakao kako su, kada su sunitski pobunjenici zauzeli Kirkuk, snage Peshmerga brzo reagirale.

“One predstavljaju vojsku Kurdistana. Ušli su i preuzeli teritoriju, a zatim smo mogli čuti Masuda Barzanija, kurdskog vođu, kako govori da su u Kirkuku i da će tu i ostati. Kirkuk je tradicionalna prijestonica Kurdistana i veoma je važan za njih”, kazao je Khan te dodao kako je ovo već dugo teritorija oko koje postoje neslaganja.

Sukobi među šiitima

“Činjenica je da je Kurdi sada kontroliraju i da ne žele otići odatle. Od kako se to dogodilo, počeli su pričati i o referendumu. Postavljaju pitanje da li Kurdistan treba i dalje biti dio Iraka. To je sve razljutilo premijera Malikija. To je vrlo osjetljivo pitanje za sve strane iračke politike. Ipak, premijer je govorio i o grupi Islamska država i činjenici da su se proglasili državom. Naveo je da je to problem za cijelu regiju.”

Izbili su sukobi i unutar šiitskih grupa.

Najmanje 25 osoba poginulo je u jednom takvom u Karbali, svetom gradu šiita, kada je iračka policija kasno u utorak navečer zaustavila marš pristalica Sarhija Hasana.

Izvori iz Bagdada tvrde kako je Hasan kritizirao druge šiitske vođe da su pod utjecajem Irana.

Rečeno je da se krije s nekoliko svojih pristalica u svom uredu, kojeg su opkolile iračke snage.

Desetine mrtvih u Karbali

Najmanje 45 osoba poginulo je u sukobima iračkih snaga sigurnosti i sljedbenika radikalnog imama u svetom šiitskom gradu Karbali, prenose agencije.

Sukobi su izbili kada je policija pokušala uhapsiti šiitskog imama Sayyida Mahmuda al-Hasanija al-Sarakhija u Karbali, rekli su policijski izvori Reutersu, dodajući da je Sarakhi uspio pobjeći.

(AJ Balkans)

Share This Article