Psi rata dolaze u Irak radi ubijanja, ali “nisu” teroristi

sanel
By sanel

Američki New York Times je objavio detalje djelovanja američkih plaćenika koje unajmljuje kompanija Blackwater i koji brinu o sigurnosti diplomata u Iraku, a koji su se oteli kontroli američkih vlasti.

“Mogu te ubiti u bilo kojem trenutku i niko tu ne bi mogao učiniti baš ništa”, riječi su kojima se jedan od ključnih ljudi američke plaćeničke tvrtke Blackwater obratio istražitelju njegovih poslova u Bagdadu u augustu 2007. godine.

Nakon što je američka vojska 2003. godine srušila vlast Sadama Huseina, SAD su unajmile kompaniju Blackwater kako bi brinula za sigurnost diplomata u Iraku.

Iz State Departmenta su poslali inspektore koji su trebali provjeriti poslovanje američke ambasade u Bagdadu, a kada su inspektori stigli u Irak, plaćenici Blackwatera su ih dočekali “na nož”.

“Govorio mi je tiho, vrlo mirno, lagano naprijed nagnute glave. Njegove oči su prijeteći bile uprte u moje”, stoji u inspektorovom izvještaju State Departmentu.

Za Blackwater rade bivši pripadnici američke specijalne jedinice, Navy Seals, koji su u više navrata u Iraku radili šta su htjeli.

Oni su krali oružje iz magacina američke vojske, ubijali civile bez bilo kakvog povoda i uvijek gledali kako da profitiraju u sukobu u Iraku.

Inače, četvorici plaćenika se sudi u SAD-u zbog ubistva 17 civila na bagdadskom trgu Nisur.

Blackwater kontinuirano uspijeva ugovoriti unosne poslove s američkom vladom koja treba plaćenike da obavljaju opasne i “prljave” poslove.

(Klix.ba)

Share This Article