Žestoki sukobi IDIL-a i Kurda kod Mosula, najmanje 40 poginulih

sanel
By sanel

U intenzivnim oružanim sukobima kod Mosula na sjeveru Iraka između pripadnika organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) sa kurdskim snagama “pešmerge“ i naoružanim grupama turkmenskih šiita poginulo je najmanje 40 osoba, javljaju reporteri Anadolu Agency (AA) iz sukobima zahvaćenih područja.

Žestoki sukobi između militanata IDIL-a i snaga “pešmerge“ vode se u mjestu Karakus u Mosulu. Najžešći sukobi se vode u naseljima Hamdaniye i Selaniye.

Borci IDIL-a binobacačkim projektilima su gađali uporišta “pešmerge“, a često projektili pogađaju i naseljena mjesta. Snage pešmerge uzračaju istom mjerom, a snimke pomenutih sukoba su zabilježili i reporteri AA.

Pešmerge stalno dobivaju pojačanje u ljudstvu, a već su na linijama razgraničenja iskopali i rovove i tranšee iz kojih gađaju uporišta IDIL-a, koja su od njih udaljena ne više od 500 metara zračne linije.

Komandanti “pešmerge“ tvrde da je u današnjim sukobima poginulo najmanje 20 pripadnika IDIL-a i da ih je najmanje pet ranjeno.

Uporedo s tim, stanovnici Karakusa su već napustili svoje domove i izbjegli u Erbil.

Sigurnosni izvori javljaju da su militanti IDIL-a zauzeli sela Kubbe, Serikan, Haresh i Ali Resh u neposrednoj blizini Mosula.

Borci IDIL-a u Reshidiji, mjestu koje je od centra Mosula udaljeno svega deset kilometara sjeverozapadno, ratuju protiv lokalnih naoružanih grupa turkmenskih šiita.

U tom mjestu je ubijeno najmanje 20 Turkmena i kidnapovano najmanje 50 osoba. Stotine porodica su napustile svoje domove i izbjegle u susjedne gradove.

Broci IDIL-a zauzeli su još nekoliko većih mjesta u provincijama Mosula, Tikrita, Bakube i Telefara, te tri regije u Anbaru. Iračke snage sigurnosti su pokrenule oružane operacije oslobađanja gradova koje kontrolira IDIL. Iz tih dijelova Iraka je do sada iseljeno više od milion ljudi.

(AA)

Share This Article