Irak: Muqtada Sadr za vladu nacionalnog jedinstva

sanel
By sanel

Utjecajni imam iračkih šiita Muqtada al-Sadr pozvao je na formiranje vanredne državne vlade i obećao da će “potresti tlo” pod nogama sunitskih pobunjenika, dan nakon što je premijer Iraka Nouri al-Maliki odbacio sve pokušaje potkopavanja njegove vladavine.

Sadr, čiji se pokret Vojska Mahdi borio protiv američkih snaga tokom gotovo devetogodišnjeg rata SAD-a u Iraku, također je iznio protivljenje susretu američkih vojnih savjetnika i iračkih komandanata.

Imam zahtijeva “nova lica” u vladi nacionalnog jedinstva nakon izbora 30. aprila, na kojima je Maliki osvojio najviše zastupničkih mjesta, ali ne i većinu.

“Moramo požuriti s formiranjem nacionalne vlade, s novim imenima i s raznim porijeklom, vlade koja ne može biti osnovana na uobičajenim kvotama za sekte”, kazao je Sadr.

“Pozivam sve Iračane da prestanu s borbama i teroriziranjem civila. Iračke vlasti moraju ispuniti legitimne zahtjeve umjerenih sunita i prestati ih isključivati iz svoga rada, jer su oni sada marginalizirani.”

Parada u Sadr Cityju

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji se javio iz Bagdada, kazao je kako ove izjave znače da se Sadr želi riješiti Malikija i izabrati novu vladu.

“Ovi komentari imaju snagu i sigurno će biti zapaženi”, dodao je i istakao kako ove izjave pokazuju “veliki jaz” između onoga što Maliki želi i šta drugi vjeruju.

Sadr je obećao da će njegovi borci “potresti zemlju pod nogama ignoranata i ekstremista”.

Njegove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što su borci lojalni njemu paradirali s oružjem u području Sadr Cityja, na sjeveru Bagdada, istakavši kako će se boriti protiv ofanzive boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

U svojim napadima ISIL je porazio državne snage u pet provincija, usmrtivši blizu 1.100 osoba, dok su stotine hiljada ljudi raseljene.

(AJ Balkans)

Share This Article