Jordanska vojska: Spremni smo suočiti se s iračkim pobunjenicima

sanel
By sanel

Visoki oficir jordanske vojske je izjavio u srijedu da je zemlja spremna da se suoči s “bilo kakvom agresijom”, dok napredovanje sunitskih pobunjenika s druge strane iračke granice izaziva strah od širenja.

– Jordansko-iračka granica je osigurana. Snage jordanske vojske su u stanju da odbrane kraljevinu od bilo kakve agresije – izjavio je zapovjednik granične straže Saber Mahajrah novinarima.
 
– Nećemo nikome dozvoliti da uđe bespravno – dodao je on.
 
Prije dva dana, vojska je saopćila da će poslati pojačanje na granicu, gdje su novinari mogli vidjeti oklopna vozila za prijevoz trupa, raspoređene Humveese i topove, dok su četiri helikoptera nadlijetala oblast.
 
Sunitski pobunjenici pokrenuli su 9. juna munjevitu ofanzivu na sjeveru i zapadu Iraka, osvojivši velike dijelove teritorija i gradove.
 
Jordan ima samo jedan granični prijelaz s Irakom u Trebilu, 370 kilometara istočno od Amana.
 
Posljednjih dana kontradiktorne informacije su kružile o kontrolnom položaju na iračkoj strani, neke su spominjale da je ISIL preuzeo kontrolu, a drugi da su to sunitska plemena.
 
– Granični prijelaz s iračke strane drže iračke vlasti, on funkcionira normalno – rekao je u srijedu irački vozač kamiona, dok je nekoliko kamiona prešlo granicu kako bi ušli u Jordan.
 
Napredovanje sunitskih pobunjenika u Iraku zabrinjava u Jordanu, koji je suočen s prilivom od više od 600.000 sirijskih izbjeglica i lokalnih islamista.

(fena)

Share This Article