“Palestinski islamski pokret 1948.” proglasiti nelegalnim

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Liberman tokom obraćanja na državnom radiju kazao je kako bi “Palestinski islamski pokret 1948.” trebalo proglasiti nelegalnim, javlja Anadolu Agency. Liberman je kazao kako upravo ova organizacija posjeduje ključne podatke o trojici otetih izraelskih mladića koji su nestali prije nekoliko dana. On je dodao da taj pokret slijedi politiku Hamasa, te da bi zbog toga trebalo proglasiti nelegalnim.

“Izrael neće popustiti pred pojedinim pritiscima koji traže da se Hamas proglasi legitimnim pokretom”, kazao je Liberman te kritikovao UN-ovog koordinatora za mirovni proces na Bliskom isotku Roberta Serryja zbog sredstava u iznosu od 20 miliona dolara koji su iz Katara stigli u pojas Gaze kako bi se isplatile plaće tamošnjim radnicima.

Liberman je podsjetio da je ranije tražio deportovanje Serryja te da izraelska vlada još nije donijela bilo kakve odluke po tom pitanju.

Prije dvije sedmice, 12. juna na teritoriji Zapadne obale nestala su trojica izraelskih mladića.

Izraelska vlada je na odgovornost pozvala palestinsku upavu, a vojsci je dala široke ovlasti, pa čak i sprovođenje akcija na palestinskim teritorijama, u cilju pronalaska mladića.

Iz UN-a su poručili kako je ovaj događaj dodatno pogoršao palestinsko-izraelske odnose te ugrozio i onako slabe mirovne pregovore. Također, je naglašeno da zbog toga dodatno pate Palestinci koji su izloženi nasilju i ugnjetavanjima od izraelske vojske. Više stotina Palestinaca do sada je privedeno radi saslušanja.

(AA)

Share This Article