Racije, hapšenja, ubijanja: UN pozvao Izrael na suzdržanost

sanel
By sanel

Izrael bi trebalo da pokaže suzdržanost u operaciji traženja tri oteta mlada Izraelca i da ne kažnjava kolektivno Palestince na Zapadnoj obali, izjavio je u ponedjeljak jedan visoki zvaničnik UN-a.

– Zabrinuti smo što je uhapšeno više od 350 Palestinaca, nekoliko ranjeno, a četiri Palestinca ubijena 20. juna – izjavio je pred Vijećem sigurnosti pomoćnik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey Feltman.

– Sve veći broj mrtvih nakon operacija izraelskih sigurnosnih službi na Zapadnoj obali je alarmantan – ocijenio je on.

– Pozivamo na suzdržanost u sigurnosnim operacijama – insistirao je Feltman i zatražio od Izraela da “izbjegava kažnjavanje osoba koje nisu počinile kažnjive radnje”.

Nakon konsultacija, ruski ambasador Vitalij Čurkin, koji predsjedava Vijećem u junu, izrazio je žaljenje pred novinarima što 15 zemalja nije moglo da se dogovori o ruskom nacrtu deklaracije.

Radi se o “vrlo razumnoj deklaraciji, ali jedna zemlja je željela oštriji ton prema Izraelu dok je druga htjela da se ublaži tekst pa nismo mogli da približimo stavove”, objasnio je on.

Ruski tekst je “osudio otmicu” tri mlada Izraelca i “žali” zbog smrti nekoliko Palestinaca u izraelskoj operaciji koja je uslijedila na Zapadnoj obali. Jordan je ocijenio da je “nedovoljno žaliti” dok je američka ambasadorica Samantha Power odbacila direktnu kritiku Izraela.

Palestinski predstavnik u UN-u Riad Mansur pozvao je Vijeće da “preuze odgovornost”, a međunarodnu zajednicu da “zaštiti” Palestince od “masovne agresije”.

Izraelski ambasador Ron Prosor je u jednom saopćenju naveo da Izreal “djeluje kako bi odbranio narod od terorističkih mreža koje nas okuružuju”.

Izraelska vojska je uhapsila 37 Palestinaca u noći s nedjelje na ponedjeljak i sada je 360 uhapšenih na Zapadnoj obali nakon otmice tri studenta iz židovskih vjerskih škola, doznaje se iz vojnih izvora.

Četiri palestinska civila ubila je izraelska vojska na Zapadnoj obali otkako je pokrenuta operacija “Čuvar naše braće”.

(Fena)

Share This Article