SAD šalje Egiptu 575 miliona dolara pomoći

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države su objavile da su izdvojile vojnu pomoć vrijednu 575 miliona dolara, namijenjenu Egiptu, koja je bila zamrznuta od svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

Saopćenje je objavljeno u trenutku kada je američki državni sekretar John Kerry u posjeti Kairu.

Zvaničnici State Departmenta su saopćili da je vojna pomoć odobrena vlastima u Kairu prije desetak dana, nakon što je dobijeno “zeleno svjetlo” od Kongresa.

Veći dio sredstava bit će iskorišten za realizaciju postojećih ugovora u oblasti odbrane, prenosi Tanjug.

Pomoć u borbi protiv pobunjenika

Sjedinjene Američke Države su obećale da će osigurati i 10 helikoptera tipa “Apache” koje bi egipatska vojska koristila u borbi protiv pobunjenika na Sinajskom poluotoku.

Kerry je tokom posjete Kairu izjavio da je sa Sisijem imao otvorene razgovore o nizu pitanja i naglasio snažnu podršku SAD-a “za poštivanje svih prava i sloboda u Egiptu, uključujući slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.”

Sisi je preuzeo kontrolu nad Vladom u julu prošle godine nakon što je svrgnuo s vlasti demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija i njegovu Muslimanski braću.

Pokret Muslimanska braća zatim je zabranjen, a stotine članova i drugih demonstranata osuđene su na smrt na suđenjima koja su, u mnogim slučajevima, trajala samo nekoliko sati.

Washington smjenu Vlade nije nazvao državnim udarom, a da je to učinio, prema američkom zakonu, morao bi ukinuti milijarde dolara pomoći Egiptu.

(AJB)

Share This Article