Izraelska vojska ustrijelila Palestinca

sanel
By sanel

Izraelske snage ustrijelile su Palestinca sa okupirane Zapade obale tokom sukoba, dok Izrael nastavlja potragu za trojicom nestalih izraelskih tinejdžera.

Ahmad Sa’d Khalid, 27-godišnji stanovnik izbjegličkog kampa Al-Ein, koji se nalazi sjeverozapadno od Nablusa, podlegao je tokom noći nakon što je četiri puta pogođen hicima iz vatrenog oružja.

Izraelski vojnici otvorili su vatru na lokalno stanovništvo koje je na njih bacalo kamenje, kazali su lokalni izvori Al Jazeeri.

To je treća potvrđena žrtva od kada je Izrael pokrenuo operaciju potrage za nestalim tinejdžerima. Četvrta osoba preminula je nakon što je pogođena iz vatrenog oružja u Ramallahu, ali nisu jasni detalji tog incidenta.

U kritičnom stanju je i jedan Palestinac koji je ustrijeljen u glavu.

Izrael je saopćio kako je operacija na Zapadnoj obali dvostrana – da se pronađu 16-godišnjaci Gil-Ad Shaer i američko-izraelski državljanin Naftali Frankel i 19-godišnji Eyal Yifrah, koji su nestali u blizini izraelskog naselja 13. juna te da se zada značajan udarac Hamasu.

Hamas nije ni negirao ni potvrdio učešće u nestanku mladića.

Nedugo nakon što su se povukli izraelski vojnici, bijesni Palestinci su navodno napali policijsku stanicu, uzvikujući parole protiv sigurnosne koordinacije.

Policajci Palestinske samouprave su ispalili hice upozorenja te ranili dvoje Palestinaca, kazali su svjedoci Al Jazeeri.

Sukobi u Ramallahu

Sukobi su, također, izbili u Ramallahu, gdje je povrijeđeno najmanje 11 Palestinaca.

Prije zore su Izraelci izveli zračne napade na četiri lokacije u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, nakon što su oružane grupe ispalile tri rakete sa te teritorije na Izrael. Nisu prijavljene žrtve ni sa jedne strane.

U nedjelju je Izrael poslao dodatne snage na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska je saopćila da je uhapsila 10 Palestinaca te da je do sada pretraženo gotovo 1.350 lokacija na Zapadnoj obali, a više od 330 Palestinaca je pritvoreno.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je otmicu, ali je i dodao da je akcija izraelske vojske kolektivno kažnjavanje.

Glasnogovornica izraelske vojske je kazala da su vojnici pronašli “elektroničke uređaje koji se koriste za terorizam”, za koje je rekla da pripadaju Hamasu, ali nije ponudila dodatne detalje.

Na meti Izraela su se, također, našle i humanitarne organizacije koje optužuju za pomaganje Hamasu. Vojnici su u četvrtak pretražili 30 takvih institucija te 15 u nedjelju, kazao je vojni glasnogovornik.

Klub palestinskih zatvorenika je saopćio da je vojska uhapsila 37 osoba u nedjelju.

(AJ Balkans)

Share This Article