U Danskoj otvorena prva džamija sa munarom

sanel
By sanel

U Danskoj je juče otvorena prva džamija sa munarom, po imenu “Centar civilizacije Hamad Bin Khalifa”, koju je Dansk Islamisk Rad izgradio u Nörrebro Rovsingsgadeu, na površini od oko 7.000 kvadratnih metara.
Riječ je o prvoj bogomolji u Danskoj koja sa munarom, kupolom i svim karakteristikama u potpunosti ima džamijski izgled. Na otvorenju džamije učen je Kur’an.
 
Svečanoj ceremoniji otvorenja prisustvovao je katarski ministar za vakufe i islamska pitanja Gaith bin Mubarak, direktorica Odjela za kulturu i omladinu općine Kopenhagen Pia Allersev, direktorica Odjela za zdravstvo i njegu Nina Thomsen,predstavnici nevladinih organizacija u Danskoj i predstavnici Danske crkve.
 
Ministar bin Mubarak je u govoru održanom poslije otvorenja kazao da otvaranje centra ove vrste znači davanje doprinosa uspostavljanju mosta između civilizacija. Predstavnik poglavara Danske crkve biskupa Peter Skov Jacobsena,  Leif Munksgaard, pročitao je poruku koju je uputio biskup. Izražavajući žaljenje jer nije u mogućnosti da prisustvuje otvorenju, biskup je nadalje kazao: “Čestitam vam na novoj džamiji. Nadam se da će to biti mjesto u kojem će molitve i duboke misli biti usmjerene na mir među ljudima”.
 
Gradnja džamije je koštala 150 miliona danskih kruna (20 miliona eura), a finansijska sredstva osigurao je Katar. Centar je izgrađen u vidu kompleksa koji, pored džamije, sadrži učionice, vrtiće i restorane.
 
Džamiju, koja je iz više razloga bila u fokusu rasprava, nakon otvorenja je posjetio veliki broj znatiželjnih Danaca i muslimana koji žive na tom području.

(AA)

Share This Article