Iračke snage spremaju ofanzivu protiv ISIL-a

sanel
By sanel

Iračke snage su u petak počele sa grupiranjem sjeverno od Bagdada s ciljem da krenu na sunitske pobunjenike, čije je napredovanje ka prijestolnici natjeralo Sjedinjene Američke Države da najave slanje vojnih savjetnika koji bi ojačali otpor vlade te zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama je ponudio do 300 Amerikanca koji bi pomogli u koordiniranju borbe, ali je odbio zahtjev šiitske Vlade za zračne napade, te je ponovo pozvao premijera Nourija al-Malikija da poveća napore da se prevladaju sektaške podjele koje su potpirile ogorčenje među sunitskom manjinom.

U području u okolini Samarre, na glavnom autoputu 100 kilometara sjeverno od Bagdada, koje je postalo prva linija fronta u borbi protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL), provincijski guverner, jedan od rijetkih sunita koji podržava Malikija, kazao je vojnicima da će protjerati ISIL i njihove saveznike, prenosi Reuters.

Izvor blizak Malikiju je kazao Reutersu da Vlada planira uzvratiti sada kada su zaustavili napredovanje ISIL-a.

Nakon zauzimanja Mosula, najvećeg grada na sjeveru Iraka, ISIL je brzo napredovao prema Bagdadu dolinom Tigirisa, koja je naseljena sunitskim stanovništvom, a iračka vojska koju su obučavali Amerikanci se raspala.

Poruka guvernera

Guverner Abdullah al-Jibouri, čija je provincijska prijestolnica Tikrit zauzeta prošle sedmice, u televizijskom prijenosu u petak je kazao vojnicima u Ishaqiju, koji se nalazi nedaleko južno od Samarre: “Danas idemo u pravcu Tikrita, Sharqata i Nineveha.”

“Ovi vojnici se neće zaustaviti”, dodao je on, kazavši da državne snage koje se nalaze u blizini Samarre broje više od 50.000 vojnika.

Ove sedmice je munjevito napredovanje pobunjenika usporeno u području sjeverno od Bagdada, gdje žive suniti, ali i šiiti koji strahuju od ISIL-a. 

Borbe se nastavljaju

Učešće šiitskih milicija i deseci hiljada novih šiitskih vojnih dobrovoljaca omogućili su iračkoj vojsci da se oporavi nakon što je masovno dezertiranje vojnika prošle sedmice omogućilo ISIL-u da se izbori za teritoriju, gdje planiraju osnovati islamski kalifat duž iračko-sirijske granice.

“Strategija proteklih dana je bila da se uspostave nove odbrambene linije s ciljem zaustavljanja napredovanja ISIL-a”, kazao je Malikijev blizak saradnik Reutersu. “Uspjeli smo u zaustavljanju napredovanja i sada pokušavamo vratiti područja koja smo nepotrebno izgubili.”

Pojedinačne borbe se nastavljaju. Vladine snage i dalje drže naftnu rafineriju u Baiji, najveću rafineriju u Iraku, kazao je lokani stanovnik.

U Duluiyi, gradu koji se nalazi između Samarre i Bagdada, jedna žena je poginula u helikopterskom udaru, kazali su mještani.

Uz poziv Malikiju da učini sve što može da prebrodi sektaške podjele, Obama je rekao da nije na Americi da bira iračke čelnike, čime je gotovo pozvao Malikija da podnese ostavku.

Sličnih riječi je bio francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, koji je rekao da Irak treba vladu nacionalnog jedinstva “sa ili bez” Malikija.

Fabius je kazao da je za iračku vladu ključno da doprije do običnih sunita prije nego što se oni priklone ISIL-u.

Iračka šiitska vlada je optuživana da provodi antisunitsku politiku, čime su natjerali neke sunite da podržavaju ISIL.

Krilo Al-Akaide, koje korijene vuče iz rata koji je uslijedio nakon američke invazije na Irak 2003. godine, poznato je po svojoj žestokoj retorici i napadu na šiite.

Protekle sedmice su na Twitter profilima povezanim sa ISIL-om objavljene fotografije na kojim je prikazano kako su desetine šiitskih iračkih vojnika pogubili borci ISIL-a.

(AJ Balkans)

Share This Article