Vlada Iraka zatražila zračnu podršku SAD-a

sanel
By sanel

Načelnik združenog Generalštaba snaga SAD-a Martin Dempsey potvrdio je u u srijedu pred Kongresom da je iračka Vlada zatražila podršku američkih zračnih snaga u borbi protiv pobunjenika, koji su posljednjih sedmica zauzeli veći dio sjevernih iračkih oblasti.

Upitan da li će SAD pozitivno odgovoriti na taj zahtjev, Dempsey nije direktno odgovorio, već je kazao da je “u interesu naše nacionalne bezbjednosti da se suprotstavimo grupi Islamska država Irak i Levant gdje god da ih nađemo”, prenio je Reuters.

Ranije u srijedu, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, irački ministar vanjskih poslova Hohsyar Zebari je saopćio da je Bagdad zatražio od SAD-a da pokrenu zračne napade protiv pobunjenika.

On je u Jeddi rekao da su zračni udari neophodni da bi se “razbio moral” i počela operacija kojom bi se pobunjenici porazili.

Zebari je kritizirao to što, kako je naveo, Rijad nije u dovoljnoj mjeri osudio zločine ISIL-a.

Iračka Vlada je u utorak saopćila da Saudijska Arabija treba biti smatrana odgovornom za finansiranje pobunjenika i zločine koje su počinile pobunjeničke grupe u Iraku.

S druge strane, Saudijska Arabija optužila je Malikija da je doveo Irak na rub zbog njegovog isključivanja sunita.

Vojska preuzela rafineriju u Baiji

Iračka vojska ponovno kontrolira najveću rafineriju u zemlji – Baiji, na sjeveru Iraka, koju su rano u srijedu napali sunijski pobunjenici.

Premijer Nouri al-Maliki najavio je obračun s terorizmom, a podršku iračkoj Vladi najavljuje i službeni Teheran.

Pobunjenici su napali rafineriju rano u srijedu minobacačkim granatama.

Njeni zvaničnici potvrdili su ranije da pobunjenici kontroliraju proizvodne pogone, upravnu zgradu i četiri nadzorna tornja. 

Nekoliko sati kasnije iračka vojska je saopćila je da je Baiji ponovo u njihovim rukama.

“Odbili smo napad pokreta ISIL na rafineriju Baij, hvala Bogu. Osujetili smo napad, ubili 40 terorista i uništili vozila puna osoblja, oružja, opreme i municije”, rekao je Qassem atta, glasnogovornik iračke vojske.

U utorak su iz te rafinerije evakuirani strani državljani, jer su se snage sigurnosti pripremale za napad.

Rafinerija je na udaru od prošle sedmice, kada je počela ofanziva na sjeveru Iraka.

(AJ Balkans)

Share This Article