Sukob iračkih Kurda i ISIL-a u Kirkuku

sanel
By sanel

Irački Kurdi sukobili su se sa sunitskim borcima za kontrolu nad Kirkukom, gradom na sjeveru Iraka, a hiljade interno raseljenih izbjeglica su krenule u to područje s ciljem da izbjegnu rastuće nasilje.

Kurdske Peshmerga snage su se u srijedu sukobile sa borcima Islamske države Irak i Levant (ISIL) u pokušaju da uspostave kontrolu nad gradom na sjeveru i njegovim ogromnim rezervama nafte, potencijalno veoma vrijednom ekonomskom zonom za koju kurdski čelnici smatraju da može znatno pojačati njihove ambicije za uspostavljanje suverene države.

Povlačenje vojnih snaga vlade u Bagdadu sa sjevera zemlje prošle sedmice je omogućilo Peshmerga snagama Regionalne vlade Kurdistana (KRG) da preuzmu kontrolu nad spornim područjem.

Falah Mustafa, ministar vanjskih poslova KRG-a, kazao je Al Jazeri da su borbe okončane i da je područje osigurano, te da su borci ISIL-a protjerani.

“Bilo je nekih problema u Bashiru, koji je većinski turkmenistansko područje, te u Mana Abdallahu, koje je arapsko područje, ali su Peshmerga snage odbranile teritorije i sada je situacija ponovo u normali”, kazao je on.

Relativno mirna, polu autonomna regija je primila najmanje 300.000 osoba koje su pobjegle od borbu Mosulu, gradu na sjeveru Iraka.

Zauzeta rafinerija

Ranije u srijedu su borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli rafineriju u gradu Baiji, najveću rafineriju nafte u Iraku.

Zvaničnici rafinerije u Baji potvrdili su da su pripadnici ISIL-a u provinciji Saladin zauzeli rafineriju nafte, prenosi Anadolija.

Militanti su tom prilikom zapalili i nekoliko skladišta unutar rafinerije, dok su irački ratni avioni počeli bombardirati područje u neposrednoj blizini rafinerije.

Pripadnici ISIL-a pokrenuli su veliku ofanzivu u Iraku, u kojoj su zauzeli veliki dio sjevera te zemlje.

Napad je na dva od tri glavna ulaza počeo u četiri ujutro, što je tri ujutro po srednjoevropskom vremenu, prenosi Hina.

Jedna je minobacačka granata pogodila skladište rezervnih dijelova, iz kojega sad kulja gust dim.

U utorak su iz te rafinerije evakuirani strani državljani, jer su se snage sigurnosti pripremale za napad.

Rafinerija je na udaru od prošle sedmice, kad je počela ofanziva na sjeveru Iraka.

Odbrana svetišta

Iran će učiniti sve što je potrebno da odbrani šiitska “sveta mjesta” u Iraku od “ubica i terorista”, izjavio je danas iranski predsjednik Hassan Rouhani povodom ofanzive sunitskih pobunjenika u susjednoj zemlji, prenosi Tanjug.

Rouhani je, u govoru koji je uživo prenosila televizija, rekao da se mnogo dobrovoljaca prijavilo da ide u Irak da brani šiitska svetilišta i pokaže “teroristima gdje im je mjesto”.

On je kazao da su veterani iz sunitskih, šiitskih i kurdskih zajednica u Iranu, također, “spremni da se žrtvuju” u borbi protiv sunitskih pobunjenika u Iraku, prenio je Reuters.

“Kad je riječ o šiitskim svetilištima u Karbali, Najafu, Kadimiyi i Samari, poručujemo ubicama i teroristima da velika iranska nacija neće oklijevati da zaštiti svetišta”, rekao je iranski predsjednik u obraćanju narodu tokom posjete zapadnoj pokrajini Lorestan.
“Te terorističke grupe i oni koji ih finansiraju, kako u regionu tako i u međunarodnoj areni, nisu niko i ništa i nadamo se da će im pokazati gdje im je mjesto”, naveo je Rouhani.

Rouhani je u subotu izjavio da Iran nikada nije slao svoje snage u Irak i da vjerovatno to neće ni činiti.

Ipak, zapadne diplomate sumnjaju da je Iran u prošlosti slao neke pripadnike Revolucionarne garde da savjetuju iračku vojsku ili miliciju.

‘Građanski rat’

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud Al-Faisal upozorio je u srijedu na “građanski rat” u Iraku koji bi destabilizirao čitavu regiju.

“Izuzetno opasno stanje u Iraku nosi naznake građanskog rata čiji se razvoj ni posljedice po regiju ne mogu predvidjeti”, upozorio je šef diplomacije sunitske monarhije, prenosi Hina.

Princ Saud, koji je održao govor na otvaranju sastanka Organizacije za islamsku suradnju u Jeddi, nanovo je osudio “vjersku politiku i politiku isključenja” sunita iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Iračka vlada optužila je u utorak Saudijsku Arabiju da finansijski podržava sunitske pobunjeničke grupe koje vode ofanzivu u Iraku te da se svrstava na stranu “terorizma”.

S druge strane, Saudijska Arabija optužila je Malikija da je doveo Irak na rub zbog njegovog isključivanja sunita.

Razgovori o Iraku

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike Zastupničkog doma i Senata da u srijedu dođu u Bijelu kuću kako bi razgovarali o Iraku, kazao je čelnik republikanske frakcije u Senatu, senator Mitchel McConnell.

Na sastanak su, osim njega, pozvani i čelnik frakcije većinske Demokratske stranke u Senatu Larry Reid, predsjednik Kongresa John Boehner i predsjednica frakcije demokrata u Kongresu Nancy Pelosi, kazao je McConnell u utorak novinarima na Capitolu.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće potvrdio je sastanak, opisujući ga kao Obamine “kontinuirane konsultacije” sa čelnicima Kongresa o vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući Irak.

Republikanski zastupnici izrazili su nadu da će predsjednik Obama iznijeti konkretan plan za Irak.

“Uložili smo godine, velike svote novca i – što je najvažnije – hiljade američkih života kako bismo unaprijedili sigurnost u Iraku i kako bi Amerika bila sigurnija. Rasipanje te ostavštine bilo bi tragična pogreška”, kazao je Boehnerov glasnogovornik Michael Steel.

Dužnosnici u Obaminom kabinetu održali su niz tajnih brifinga za zastupnike u Kongresu o stanju u Iraku u sklopu zaokruživanja strategije za rješavanje krize u toj zemlji.

Čelnici Kongresa istaknuli su, ipak, da predsjednika Obamu zakoni ne obvezuju da traži dozvolu od Kongresa za poduzimanje konkretnih poteza.

Irački šiitski i sunitski politički lideri pozvali su na nacionalno jedinstvo poslije sastanka iza zatvorenih vrata, nakon sedmicu dana vjerskog nasilja, tokom kojeg su sunitski pobunjenici zauzeli gradove na sjeveru zemlje.

Prethodnik premijera Nurija al-Malikija Ibrahim al-Jafari je u televizijskom obraćanju pozvao na “odbranu države i zaštitu suvereniteta i dostojanstva”, prenio je Reuters.

Oni su, također, pozvali na izbjegavanje sektaškog nasilja i na zabranu nošenja oružja za one koji nisu u državnoj službi.

Pripadnici ISIL-a nakratko su zauzeli dijelove Baqubaha, provincijske prijestolnice iračke provincije Diyala, mjesta koje se nalazi svega 60 kilometara sjeverno od Bagdada, prije nego što su ih Vladine snage protjerale. Tokom borbi su poginule desetine osoba.

Strateški grad

Pobunjenici su istovremeno osvojili šiitski grad Tal Afar na sjeveru Iraka. Riječ je o strateški važnom šiitskom gradu na sjeveru Iraka, rekao je u utorak jedan zvaničnik Iračke vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Provladine snage drže još neke sektore te šiitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Nineveh, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti. Tal Afar se nalazi gotovo 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, na cesti prema sirijskoj granici.

Prošle sedmice su borci ISIL-a zauzeli Mosul, drugi najveći grad u Iraku, te zaprijetili da će zauzeti i prijestolnicu Bagdad.

Pripadnici ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području.

(AJ Balkans)

Share This Article