SAD šalje 275 vojnika u Bagdad

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barack Obama obavijestio je Kongres da će Sjedinjene Američke Države rasporediti najmanje 275 pripadnika vojske kako bi pružile podršku i pomoć osoblju Ambasade u Bagdadu, nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad sjeverom Iraka.

“Te snage bit će angažirane zbog zaštite američkih građana i imovine, ukoliko to bude potrebno i opremljene za borbu”, poručio je Obama u pismu zastupnicima, prenio je Reuters.

“Ove snage ostat će u Iraku sve dok sigurnost situacija postane takva da to više ne bude potrebno”, dodao je Obama.

Blizu 160 vojnika već se nalazi u Iraku, uključujući 50 marinaca, a neki od njih nedavno su stigli u tu zemlju, prenio je AP.

Također, SAD će poslati još 100 vojnika u obližnju treću zemlju, kao rezervu, ukoliko bude potrebno, dodaje američka agencija.

Saglasnost Iraka

Bijela kuća tvrdi da američki vojni personal ulazi u Irak uz saglasnost vlasti te zemlje, prenosi Tanjug.

Washington razmišlja da uputi manji broj američkih specijalnih snaga u Irak kako bi pomogao Bagdadu da uspori nalet sunitskih pobunjenika koji su posljednjih dana zauzeli velike oblasti na sjeveru Iraka, saopćili su ranije u ponedjeljak neimenovani američki zvaničnici.

Obama je izričito odbacio mogućnost raspoređivanja američkih snaga u Irak u borbene svrhe, prenijela je agencija AP.

Trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode kako je Obama, međutim, voljan da pošalje specijalne snage koje bi vršile obuku.

Prema navodima zvaničnika, riječ je o stotinjak pripadnika specijalnih snaga koji bi savjetovali iračke snage koje se bore protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kurdi neće pomoći iračkim snagama u borbi protiv sunitskih pobunjenika, rekao je visoki zvaničnik regionalne vlade Kurdistana Falah Mustafa Bakir, istakavši da će kurdski borci prioritet dati odbrani svoje regije.

“Nećemo se pridružiti (iračkim snagama) jer nema vojske (u Iraku)”, rekao je Bakir, dodavši da su iračke snage “propale”, prenijela je japanska agencija Kyodo.

‘Bez morala’

“Imaju najsofisticiranije naoružanje, ali nemaju moral, nemaju lojalnost i ne vjeruju u uzrok, zato su propali”, rekao je Bakir.

Iznio je mogućnost da Kurdi nastave kontrolirati naftom bogati Kirkuk, nad kojim su kurdski Pešmerga vojnici preuzeli kontrolu poslije povlačenja iračkih snaga.

Bagdad je, rekao je Bakir, zatražio od regionalne vlade da osigura to područje.

Pešmerga vojnici su već dugo snage koje manevriraju između šiita, Kurda i sunita u borbi za utjecaj i kontrolu nad naftnim poljima na sjeveru Iraka.

Uporište pobunjenika nalazi se pored Kurdistana, tako da “(naše) komšije više nisu Iračka vlada”, zaključio je Bakir.

Američki i iranski zvaničnici razgovarali su o krizi u Iraku na marginama pregovora u Beču o nuklearnom programu Teherana, potvrđeno je iz više izvora bliskih razgovorima.

‘Katastrofalna situacija’

“Bilo je razgovora o katastrofalnoj situaciji u Iraku”, izjavio je Reutersu neimenovani istaknuti iranski zvaničnik, dodajući da su ti razgovori završeni bez konkretnog dogovora.

“Nije bilo govora o vojnoj saradnji i to nije opcija. Konačna odluka bit će donesena u glavnim gradovima”, rekao je iranski zvaničnik.

Dodao je da je Iran “velika zemlja koja može odigrati ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju stabilnosti u Iraku i regiji”.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Irana razgovarali su u ponedjeljak o situaciji u Iraku, potvrdio je visoki američki zvaničnik, ističući da takvi razgovori neće uključivati vojnu saradnju i neće imati “strateškog određenja” u odnosu na iračke čelnike, prenosi Hina.

“Otvoreni smo za uključivanje Iranaca jednako kao što uključujemo sve regionalne igrače zbog prijetnje koju su Iraku postavili pripadnici ISIL-a. O tome se pitanju kratko razgovaralo i na marginama susreta P5+1 u Beču”, kazao je visoki američki zvaničnik State Departmenta, aludirajući na razgovore između Irana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu.

‘Bez vojne saradnje’

“Ove konsultacije neće uključiti vojnu saradnju i strateške odrednice vezane uz budućnost iračkog vodstva”, istakao je zvaničnik, dodajući kako će u razgovorima biti riječi o prijetnji koju pripadnici ISIL-a predstavljaju za više zemalja regije, uključujući i Iran, kao i o potrebi podrške Iraku i suzdržavanju od sektaških sukoba.

Prema njegovim riječima, američko-iranska razmjena mišljenja o Iraku dogodila se u sklopu trostranog susreta zvaničnika SAD-a, Irana i Evropske unije u Beču, posvećenog iranskom nuklearnom programu.

Snage povezane s pokretom Islamska država Irak i Levant gotovo sigurno su, tokom posljednjih pet godina, vršile ratne zločine u Iraku nad onima koji se nisu borili s njima, saopćila je visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay.

Izvještaji su pokazali da su vojnici, regruti, policajci i ostali koji su se predali ili bili zarobljeni, bili masovno ubijani, dodala je Pillay.

“Iako broj za sada ne može biti tačno utvrđen, očigledno su sistematski vršene serije hladnokrvnih pogubljenja, većinom na različitim lokacijama u oblasti Tikrita, gotovo sigurno u razmjerama ratnih zločina”, rekla je Pillay, prenosi Reuters.

(AJ Balkans)

Share This Article