Guardian: Iran poslao 2.000 vojnika u Irak

sanel
By sanel

Minber.ba – Iran je poslao 2.000 vojnika u Irak kako bi pomogli vlastima u Bagdadu protiv sunija koji su zauzeli velike dijelove te zemlje, izjavio je visoki irački zvaničnik za The Guardian u nedjelju.

Oko 1.500 pripadnika Basij (specijalni odred) prešao je granicu u Khanaqinu, gradu u centralnoj pokrajini Diyala u petak, dok je još 500 njih ušlo u područje Badr Džasan u pokrajini Wasat tokom noći, naveo je taj zvaničnik, izvještava britanski The Guardian.

Potvrdio je da je u petak general Qassim Sulejman, šef elitnih snaga Quds iranske Revolucionarne garde, stigao u Bagdad da nadgleda odbranu operacije u glavnom gradu.

Iranski predsjednik Hassan Rowhani objavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da pomogne Iraku u borbi protiv IDIŠ-a.

Pored toga, Rowhani je izjavio da će udružiti snage s dugogodišnjim neprijateljem SAD-om kako bi ostvarili pobjedu nad IDIŠ-om i lokalnim plemenima.

“Možemo razmišljati o tome ako vidimo da Amerika počinje napadati terorističke grupe u Iraku ili negdje drugo”, rekao je Rowhani kada je upitan da li će Teheran sarađivati sa Washingtonom, izvještava Reuters u petak.

Naoružavanje civila

U međuvremenu, irački premijer Nuri al-Maliki pozvao je iračke građane da uzmu oružje u ruke i brane svoju zemlju. Ostali šiitski lideri su također pozvali civile da se priključe borbama.

Maliki je rekao da njegov kabinet “hvali spremnost građana i sinova plemena da volontiraju i nose oružja… kako bi odbranili domovinu i pobjedili terorizam”, rekao je on u izjavi na državnoj televiziji.

Ajatolah Ali al-Sistani, najviši šiijski vjerski autoritet, pozvao je svoje sljedbenike u petak da se naoružaju protiv sunijskih pobunjenika koji napreduju prema Bagdadu.

Hiljade šiija su u subotu odgovorile na taj poziv i udružile se sa snagama sigurnosti u borbi protiv pobunjenika koji napreduju u zemlji.

(Minber.ba/Al-Arabiya/AP/Reuters)

Share This Article