Pobuna u Iraku posljedica zatiranja i ignoriranja sunita

sanel
By sanel

Situacija u Iraku je haotična i rezultat je dugogodišnjeg ignoriranja sunita od strane vlasti iz Bagdada, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zijad Bećirović Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane. Svijet je u šoku nakon što su prije nekoliko dana ustanici zauzeli Mosul i krenuli prema Bagdadu.

– Situacija je poprilično kaotična i konfuzna. Niko nema pravih odgovora na novonastalu situaciju. Zbog toga čak i SAD su na čekanju i neće upotrijebiti svoju avijaciju kao što je prekjučer zatražio od američke administracije irački premijer Nuri Al-Maliki. Pokazalo se da obrambene i sigurnosne strukture iračke države faktički ne funkcioniraju. Jednostavno su paralizirane – kaže Bećirović.

Prema njegovim riječima, većinu trenutnih vojnih akcija predvode suniti zbog čega zapadni mediji govore o ustanicima,  pobunjenicima. Pokret otpora je isključivo u sunitskim provincijama Mosul, Salahudin-Tikrit, Anbar i dijelovima Kirkuka, Diyale i dijelova Bagdada nastanjenim sunitima.

– Sunitima je važno da se fizički razgraniče sa Šiitima i da se na neki način osvete sektaškom iračkom premijeru Al-Malikiju, koji u dva uzastopna mandata nije mogao pronaći neki oblik pomirenja sa sunitima i njihovog uključivanja u većinsku šiitsku vladu i druge strukture iračke države usprkos upozorenjima SAD, Saudijske Arabije i EU da sa sunitima pokuša pronaći konsenzus – dodaje on.

Kako ističe, iračka većinski šiitska vlada ne može se adekvatno suprotstaviti pokretu otpora.  

– Iračka armija od milion vojnika na koju je SAD potrošio 25 milijardi dolara raspala se u Mosulu u roku tri sata. Cijele divizije su se predale Kurdskim sigurnosnim snagama kako bi izbjegle likvidaciju. To su uradile tri divizije u Mosulu,  dvije divizije u Kirkuku i dvije u Tikritu – dodaje.

Irak je, on pojašnjava, nastao voljom velikih sila i svako inzistiranja na opstanku u ovakvom stanju će samo prouzrokovati dalje ratove i prolijevanje krvi.

– Rješenje može biti u uspostavljanju konfederalnih jedinica prema planu iz 2008.godine američkog potpredsjednika Joea Bidena. Sunitski ustanici su 70 km od Bagdada i kontroliraju 30 posto Iraka. Potrebno je ohrabriti Šiite i većinsku šiitsku vladu u Bagdadu na dijalog, jer je nastala situacija dobrim dijelom i proizašla iz dugogodišnjeg ignoriranja i zatiranja sunitske manjine u Iraku – istaknuo je Bećirović.

(NAP)

Share This Article