Pojas Gaze u potpunoj izolaciji

sanel
By sanel

Zbog dugogodišnje izraelske blokade, Pojas Gaze ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti na svijetu. U posljednjem kvartalu 2013. godine nezaposlenost je dostigla gotovo 40 posto. Brojne porodice jedva uspijevaju preživjeti.

Ibrahim al-Garabli je prije 14 godina otpušten iz fabrike tekstila u Gazi. Od tada neprestano traži novi posao kako bi prehranio deveteročlanu porodicu, ali bez uspjeha. Kaže da jedva uspijeva sastaviti kraj s krajem.

“Radio sam u fabrici tekstila. Od 2000. godine sam bez posla. U Gazi više nema tekstilne industrije. Tvornice su zatvorene, a radnici bez posla”, priča Garabli.

Dugogodišnja izraelska blokada prekinula je izvoz i uvoz u Pojas Gaze. Industrija je na koljenima. Ibrahim je jedan od nekoliko hiljada palestinskih radnika koji su ostali bez posla.

“Broj nezaposlenih iznosi blizu 150.000. Radnici se suočavaju s brojnim problemima. Poljoprivreda i ribolov su u velikim problemima. Fabrike se zatvaraju”, kaže Sami al-Asami, predsjednik Saveza sindikata u Pojasu Gaze.

Hamas bez moćnih prijatelja

Ekonomski analitičari smatraju da su unutrašnje palestinske podjele dodatno produbile krizu i onemogućile pronalazak rješenja. Nezaposleni stanovnici Gaze se nadaju da će nedavni sporazum o pomirenju između Hamasa i Palestinske oslobodilačke organizacije poboljšati njihovo stanje.

“Zvanična statistika kaže da se procenat nezaposlenosti kreće između 35 i 40 posto. No, u stvarnosti je mnogo veći. Palestinski radnici očekuju da će unutrašnje pomirenje i tehnokratska vlada doprinijeti ukidanju opsade”, mišljenja je ekonomski analitičar Omar Sha’ban.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, nekada je imao moćne prijatelje u Siriji, Iranu i Egiptu. Međutim, zbog Hamasove podrške pobunjenicima u Siriji, izgubili su finansijsku i političku podršku Damaska i Teherana.

Nakon vojnog udara u Egiptu, Hamas je ostao i bez podrške Muslimanske braće. Uz to, vojna vlast u toj zemlji srušila je krijumčarske tunele koji su bili linija života za blizu 1,8 miliona Palestinaca.

Gaza je sada potpuno izolirana.

(AJ Balkans)

Share This Article