Međunarodni krivični sud (ICC) odbio zahtjev Muslimanske braće

sanel
By sanel

Međunarodni krivični sud (ICC) objavio je da je odbio zahtjev Muslimanske braće svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija za pokretanje istrage za zločine protiv čovječnosti.
Vrijeme objave: 02.05.2014 10:20

“Odbijen je zahtjev da se nadležnost ICC-a proširi na Egipat”, istakao je Sud u saopćenju. ICC u obrazloženju kaže da zahtjev stranke Sloboda i pravda, proizašle iz Muslimanske braće, nije podnijela “dotična država”, naime Egipat, te zato nije prihvatljiv.

Muslimanska braća su u decembru podnijela zahtjev za pokretanje istrage za zločine protiv čovječnosti koje je vojska počinila od 1. juna 2013.

Dokazi o zločinima

Pokret je ICC-u podnio dokaze o zločinima počinjenim otkako je vojska 3. jula 2013. svrgnula s vlasti Mursija, jedinog demokratski izabranog egipatskog predsjednika. Među tim zločinima su zlostavljanje, ubistva, nezakonito zatvaranje i otmice.

Više od 1.400 Mursijevih pristalica ubijeno je od 3. jula, a više od 15.000 je uhapšeno, prema podacima organizacija za ljudska prava.

Egipat nije ratificirao Rimski statut kojim je utemeljen ICC, pa se istraga može pokrenuti samo ako Egipat službeno prihvati nadležnost suda ili ako zahtjev podnese Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Pisarna je provjerila kod egipatskih vlasti jesu li podnijeli zahtjev u ime egipatske države i nije primila potvrdan odgovor”, ističe se u saopćenju ICC-a.

Advokati Muslimanske braće su polazili od načela da će sud prihvatiti njihov zahtjev, tvrdeći da je bivša vlada Mohameda Mursija i dalje zakonita egipatska vlada.

(federalna.ba)

Share This Article