Gul: Reforma odbrambenog sektora je neophodna

sanel
By sanel

Turski predsjednik Abdullah Gul posjetio je tursku regiju Zonguldak i u obraćanju novinarima kazao da će se on i premijer Recep Tayyip Erdogan međusobno dogovoriti ko će od njih biti kandidat na predstojećim presjedničkim izborima u Turskoj i dodao da premijer Erdogan još uvijek vodi konsultacije o tom pitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasivši da će kandidata na predsjedničkim izborima biti mnogo, Gul je kazao da je konačna odluka u rukama naroda te podsjetio da će narod Turske prvi put direktno birati predsjednika svoje zemlje.

“U toku je proces izbora kandidata i on će biti završen, ali narod je taj koji će birati predsjednika. Zato je neophodni da narod zna da ne treba očekivati nikakve političke rizike, nikakvu vrstu napetosti ili neželjenih dešavanja. Potrebno je samo da strpljivo sačekamo kraj procesa imenovanja kandidata, a stvarna važnost je izlazak na biračka mjesta”, kazao je Gul.

Na upit novinara da komentira pitanje slobode medija, turski predsjednik Gul je kazao da je to jedan od osnovnih elemenata i primarnih pokazatelja demokracije i poručio da se kritike na toj osnovi moraju uzimati s rezervom, a raditi na otklanjanju svih problema koji su vezani za to.

Osvrnuvši se i na najavljenu reformu turske odbrane, Gul je kazao da je to neophodna reforma, jer Turska spada u red zemalja čija vojska i uređenje tog sistema nisu reformirani još od 1960. godine.

“Reforma odbrambenih snaga je neophdna. Svi saveznici su to uradili nakon okončanja Hladnog rata. Stvarnost je da turske Oružane snage gledamo kao zjenicu oka našeg naroda”, kazao je Gul.

Komentirajući i najavljene izmjene Izbornog zakona, Gul je kazao da je to nešto što političke partije rade unutar Parlamenta, ali da je važno to da taj proces rezultira jednakopravnom zastupljenošću i učešću naroda u izbornim procesima.

Vrhovna izborna komisija (YSK) Republike Turske ranije je objavila odluku da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan 10. augusta, a mogući drugi krug izbora će se održati 24. augusta ove godine.

(Anadolija)

Share This Article