Egipat: Desetine hiljada zatvorenika štrajkuju glađu

sanel
By sanel

Više od 20.000 zatvorenika širom Egipta stupilo je u štrajk glađu u znak protesta protiv teških zatvorskih uslova i masovnih suđenja protivnicima privremene Vlade, koju podržava vojska.

Čak i sa udaljenosti od nekoliko blokova čuju se protestni uzvici iz zatvora. “Dole režim”, uzvikuju oni, “dole vojna vladavina.”

Zatvor Hadara u priobalnom gradu Aleksandriji jedan je od više od 40 objekata gdje je u toku masovni protest zatvorenika.

“Sad smo počeli štrajk glađu. Pored toga smo odlučili da nećemo izlaziti na fizičke vježbe. Nećemo prisustvovati nijednom ročištu, niti ćemo izlaziti pred tužioca”, kaže jedan zatvorenik.

Zatvorenici tvrde da su uslovi u zatvorima stravični i da su mučenja svakodnevna pojava.

Pretrpane ćelije

Na rijetkom snimku prokrijumčarenom iz jednog od egipatskih zatvora visoke sigurnosti, a emitovanom na Al Jazeeri prošlog mjeseca, zatvorenici pokazuju loše uslove, nedostatak kreveta, ograničen pristup vodi, nedostatak odgovarajuće rasvjete, te pretrpanost.

Šesnaest zatvorenika nagurano je u ćeliju namijenjenu za četiri osobe.

U saopštenju, zatvorenici kažu da 23.000 njih odbijaju hranu.

Među njima su ljekari, inženjeri, nastavnici i naučnici, te žene i djeca.

Osim loših uslova u zatvoru, žale se zbog uskraćivanja prava na pravedno suđenje, poput masovnih suđenja protivnicima privremene Vlade koju podržava vojska.

Prošlog ponedjeljka, članovi porodica bili su u šoku kada je egipatski sud izrekao smrtne kazne za 683 pristalica Muslimanske braće.

Iako Vlada kaže da su presude otvorene za žalbe, porodice ne ulažu nade u njihovo obaranje, te pozivaju na dan posta u znak solidarnosti.

Jedna mlada žena drži transparent na kojem stoji: “Sloboda za mog oca”.

“Ne bojimo se. Svi te podržavamo, oče. Nemoj se bojati”, kaže.

I zatvoreni novinar Al Jazeere štrajkuje

No, čini se da su masovni protesti već naišli na otpor. Nekoliko zatvorenika je navodno ozlijeđeno kada su ih snage sigurnosti pokušale prisiliti da se pojave na sudu.

Ipak, to nije odvratilo ni zatvorenike, ni njihove simpatizere.

Iako do sada nije bilo reakcije na proteste, nadaju se da će štrajk glađu hiljada osoba privući pažnju koju traže.

Jedan od četiri novinara Al Jazeere, koji su u zatvoru u Egiptu, već 101 dan štrajkuje glađu.

Abdullah al-Shamy pritvoren je od augusta bez optužnice.

Novinari Al Jazeere English Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed u pritvoru su 124 dana. Njihovo suđenje odgođeno je za 3. maj.

Lažno su optuženi za pružanje medijske platforme zabranjenoj Muslimanskoj braći, koju su egipatske vlasti proglasile terorističkom organizacijom. Al Jazeera odbacuje sve optužbe.

Egipatski ministar vanjskih poslova komentirao je zatvaranje novinara Al Jazeere. Govoreći za američke medije, Nabil Fahmy branio je stav svoje Vlade.

“Nakon što su uhapšeni, Vlada je izdala saopštenje kako bi uvjerila strane novinarie da će imati slobodan pristup, pravo da rade širom Egipta, sigurnost itd. Usput, nijedan drugi novinar nije uhapšen. Ovaj slučaj, nakon što je otišao na sud, u potpunosti će biti riješen unutar sudskog sistema”, kaže Fahmy.
On kaže da je predsjednik Egipta poslao pismo porodicama novinara “u kojem je zagarantovao da će suđenje biti slobodno, fer i transparentno”.

Predsjednik je, kako kaže Fahmy, kazao da ne može intervenisati, ali da će proces pratiti unutar pravosudnog sistema.
“Ako budu osuđeni, predsjednik tek u tom trenutku može odlučiti želi li potvrditi odluku ili pokazati popustljivost. Ali sve dok proces ne završi, sa svim žalbama, ne mogu se umiješati… Demokratija se temelji na podjeli vlasti”, zaključio je Fahmy.

(AJ Balkans)

Share This Article