Od danas počinje primjena Šerijata u Brunejima

sanel
By sanel

Brunei će postati prva zemlja istočne Azije koja je uvela šerijat nakon što je sultan u srijedu potvrdio usvajanje islamskog krivičnog zakona. Šerijat će biti proveden širom zemlje počevši od četvrtka.

– Danas polažem svoju vjeru i zahvalan sam Allahu svemogućem da će sutra, 1. maja 2014., prva faza uvođenja šerijata početi, za kojom će slijediti ostale faze – izjavio je u jučerašnjem govoru sultan Hassanal Bolkiah, prenosi AFP.

Provedba šerijata znači da će se građani Bruneja suočiti s presudama islamskih sudova ako budu proglašeni krivim. Većina zakona također će se primnjenjivati i na nemuslimane. Prva faza, koja će biti uvedena u četvrtak, predviđa globe ili zatvorske kazne za prekršaje od vanbračne trudnoće, propagiranja drugih vjera ili neprisustvovanja džumi. Druga faza stupit će na snagu za godinu dana i njome se predviđaju kazne bičevanjem ili odsjecanjem udova za osuđene za krađu ili konzumiranje alkohola. Posljednja faza stupit će na snagu za dvije godine i predviđa korištenje smrtne kazne – eventualno kamenovanjem – za krivična djela poput preljube, sodomije ili vrijeđanja Kurana i poslanika Muhameda.

(Minber.ba/Fena)

Share This Article