Senator traži blokadu pomoći Egiptu

sanel
By sanel

Američki senator kaže da će blokirati američku pomoć Egiptu zbog, kako je rekao, montiranih suđenja.

U ponedeljak je egipatski sud osudio 683 osobe na smrt.

Senator Patrick Leahy pridružio se rastućoj grupi političara iz obje velike američke stranke, koje žele da spriječe Obaminu administraciju da pošalje vojnu pomoć Egiptu.  

U munjevitom procesu 683 Egipćanina osuđena su na smrt. Bila je to kap koja je prelila čašu za moćnog američkog senatora Patricka Leahyja, predsjednika senatskog odbora koji odobrava sredstva za inostranstvo.

“I da nisam predsjednik odbora, pratio bih ovu situaciju s velikim interesovanjem i rastućim zaprepaštenjem. Stotine ljudi su osuđene na smrt nakon montiranog suđenja koje je trajalo jedva sat vremena. Time se egipatska Vlada ruga ljudskim pravima. To je zastrašujuća zloupotreba pravosuđa, koje je od temeljne važnosti za bilo koju demokratiju. Niko… niko to ne može opravdati”, rekao je Leahy.

Munjevito suđenje

On kaže da SAD neće plaćati za to. Zato on blokira 650 miliona vojne pomoći, za koju je Obamina administracija upravo najavila da će je dati egipatskoj vojsci za borbu protiv terorizma, kao i za poštivanje sporazuma s Izraelom.

Novac je obećan čak i nakon što je 529 drugih Egipćana osuđeno na smrt u munjevitom suđenju u martu.

Na sastanku s egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmyjem, državni sekretar John Kerry je ove slučajeve nazvao uznemirujućim, dok ga je Fahmy pokušao umiriti.

“Ne mogu komentarisati same odluke, ali sam ubijeđen da je osigurano pravedno suđenje i da će pravni sistem u konačnici donijeti odgovarajuće odluke u svakom od tih slučajeva, a mi ćemo izgraditi demokratiju temeljenu na vladavini prava”, rekao je Fahmy.

No, zasad se ne čini da mu mnogi moćni političari u SAD-u vjeruju. Senator Leahy kaže da to nije demokratija, nego razbješnjela diktatura – i da će, sve dok se to ne promijeni, SAD zadržati svoj novac.

(AJ Balkans)

Share This Article