Međusobne optužbe Izraela i Palestine u UN

sanel
By sanel

Predstavnici Izraela i Palestine iskoristili su sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Bliskom istoku da se javno međusobno okrive za najnoviju propast mirovnih pregovora, čiji je rok istekao, prenose agencije.

Posebni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Robert Serry rekao je Vijeću sigurnosti da bi izraelski i palestinski čelnici trebali “iznova uvjeriti jedni druge da su partneri za mir”.

I izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor i palestinski posmatrač pri UN-u Riyad Mansour – izrazili su predanost miru.

Također su optužili jedan drugoga za potkopavanje najnovijeg pokušaja da se osigura dogovor u pregovorima pod pokroviteljstvom SAD-a.

“Izrael nastavlja stav odbacivanja i ustrajava u teškim prekršajima, stalno potvrđujući svoju ulogu okupatora i tlačitelja, ne mirotvorca”, rekao je Mansour Vijeću. “Još jednom je Izrael osujetio mirovne napore.”

Tango i valcer

Izraelski diplomatski predstavnik odgovornost za prekid mirovnih pregovora pripisao je Palestincima.

“Palestinci obećavaju dijalog dok podgrijavaju mržnju”, rekao je Prosor Vijeću. “Obećavaju toleranciju dok slave teroriste. I preuzimaju obaveze gotovo jednako brzo kao što ih krše.”

Prosor je optužio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da je napustio mogućnost da “pleše tango s Izraelom” u korist “plesanja valcera s Hamasom”.

Prije devet mjeseci Sjedinjene Američke Države su pokrenule nove pregovore između Izraelaca i Palestinaca kako bi se okončao decenijama dugi sukob i pomoglo stvaranje palestinske države na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Pregovori su se raspali prošle sedmice, a Washington je optužio obje strane za odbijanje da naprave kompromis uoči roka za postizanje sporazuma 29. aprila.

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power je rekla Vijeću sigurnosti kako će Washington nastaviti podržavati pregovore između dvije strane.

Izrael je privremeno prekinuo pregovore s Palestincima, odgovarajući na neočekivani sporazum o savezu Abbasa s Hamasom, koji SAD i Izrael smatraju terorističkom organizacijom i odbijaju razgovore s njim.

Poziv na kompromis

Palestinske vlasti su razljućene izraelskim proširenjem naselja na zemlji koju namjeravaju uključiti u svoju buduću državu, te njegovom odlukom da odgodi oslobađanje posljednje grupe zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Serry je pozvao obje strane na kompromis.

“Ako Izrael misli ozbiljno s rješenjem s dvije države, mora priznati negativne posljedice nastavka ilegalne aktivnosti naseljavanja”, rekao je. “Palestinci, sa svoje strane, trebaju razmisliti o svojim akcijama na međunarodnoj sceni.”

Početkom mjeseca Abbas je potpisao više od deset međunarodnih konvencija, spominjući ljutnju na izraelsko odgađanje oslobađanja zatvorenika, čime je ugrozio američke napore da spasu krhke mirovne pregovore.

Palestinci su mogli potpisati ugovore i konvencije nakon što je Generalna skupština UN-a 2012. godine unaprijedila palestinski status u UN-u od “posmatračkog entiteta” u “državu nečlanicu”, što mnogi smatraju de facto priznanjem nezavisne Palestinske države.

(AJ Balkans)

Share This Article