Oba doma Parlamenta BiH smijenila ministra Radončića

sanel
By sanel

Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine pokrenuli su delegati SDA u Domu naroda, zbog događaja tokom protesta.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u utorak većinom glasova potvrdio inicijativu o rekonstrukciji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čime je Fahrudin Radončić razriješen sa pozicije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Radončiću u Domu naroda pokrenuo je Klub bošnjačkog naroda, odnosno delegati Stranke demokratske akcije Halid Genjac, Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić.

U obrazloženju za smjenu je navedeno kako je u događajima 7. februara 2014. godine, tokom protesta građana, povrijeđen veliki broj lica i oštećene brojne institucije Bosne i Hercegovine.

“Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, među kojima veliki broj policajaca, izazvanim požarima, načinjene su velike štete na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na zgradama vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini. Zapaljena je državna zastava te značajno oštećen Arhiv Bosne i Hercegovine. Navedene činjenice ukazuju da je tog dana sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini bila značajno narušena te da zbog toga ministar sigurnosti treba odstupiti sa dužnosti iz moralnih razloga”, navedeno je u inicijativi za smjenu Radončića koju su potpisali delegati Tihić, Genjac i Kapetanović.

‘Zaštita građana’

Osim toga, ocjena je podnosilaca inicijative “da ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina”.

Zastupnički dom bh. Parlamenta je ranije, na sjednici od 13. marta, također većinom glasova, a na prijedlog Kluba zastupnika SDA iz istih razloga, izglasao inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara, odnosno razrješenje Radončića sa pozicije ministra sigurnosti.

Tu odluku je, prema važećim odredbama, morao potvrditi i Dom naroda, kao gornji dom, kako bi stupila na snagu, što je učinjeno na sjednici u utorak.

Do izbora novog ministra Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine rukovodit će Mladen Ćavar, aktuelni zamjenik ministra, u svojstvu vršioca dužnosti.

(Agencije)

Share This Article