Kerry na meti kritika: Izrael agresor ili zemlja aparthejda

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry katergorički je negirao da je ikada nazvao Izrael “državom aparthejda,” usred spora u vezi komentara, navodno izrečenog tokom privatnog sastanka.

“Ne vjerujem, niti sam ikada rekao, javno ili privatno, da je Izrael država aparthejda ili da namjerava to posati”, rekao je šef američke diplomatije, a nakon poziva da zbog toga podnese ostavku ili se bar izvini za navodni komentari.

“Svako ko zna bilo šta o meni, zna to bez trunke sumnje”, rekao je Kerry, prenosi AFP.

Američki državni sekretar upozorio je da bi Izrael mogao biti država “aparthejda” ako ubrzo ne postigne mir s Palestincima, objavljeno je na portalu američkog dnevnog lista The Daily Beast.

List tvrdi da posjeduje snimak te izjave te da je Kerry to navodno rekao u petak, na sastanku iza zatvorenih vrata u jednom vašingtonskom Istraživačkom institutu.

“Stvaranje dvije države bilo bi jedino realno rješenje, jer bi unitarna država na kraju bila ili država aparthejda, s građanima drugog reda, ili država koja bi onemogućila Izrael da bude jevrejska država. Kada to imate na umu (…) shvatit ćete kako je nužno postići rješenje s dvjema državama, za koje su se dvojica čelnika još u četvrtak bila opredijelila”, kazao je Kerry, prenosi The Daily Beast.

Oštre osude iz Izraela

List piše da su tom susretu prisustvovali službeni predstavnici te američki, evropski, ruski i japanski stručnjaci.

State Department nije ni potvrdio, ni negirao navedenu izjavu.

“Mislim da nije potrebno potvrditi tačnost komentara iznesenih tokom neslužbenog susreta”, rekla je njegova glasnogovornica Jennifer Psaki, prenosi Hina.

“No, državni sekretar ne misli i nije rekao javno ili u užem krugu da je Izrael država aparthejda, to je velika razlika. Izrael je dinamična demokracija u kojoj svi građani imaju jednaka prava”, istakla je.

Izraelski čelnici su u ponedjelak oštro osudili Kerryjeve izjave.

Izraelski ministar saobraćaja Israel Katz napisao je na Facebooku: “Kerry, srami se! Ima riječi koje se ne mogu upotrebljavati.”

Dani Dayan, bivši predsjednik vijeća Yeshe, najvažnije organizacije doseljenika na Zapadnoj obali, nazvao je izjavu “uvredom za izraelski i južnoafrički narod.

(AJ Balkans)

Share This Article