Izrael stopirao izgradnju palestinskih kuća na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

Izrael je potvrdio da je zamrznuo projekte za izgradnju stanova za Palestince na 60 posto teritorija Zapadne obale koji je pod potpunom kontrolom Izraela (zona C), izjavio je u ponedjeljak jedan zvaničnik ministarstva odbrane.

– Ova mjera je donesena kao dogovor na zahtjeve Palestinaca iznesene početkom aprila da se priključe međunarodnim sparazumima i ugovorima uprkos obavezama koje su preuzeli –  precizirao je za agenciju AFP jedan zvaničnik izraelske vojne administracije.

General Yoav Mordehai, šef vojne administracije na palestinskim teritorijima, potvrdio je u nedjelju da se sankcije odnose na niz projekata koji su dobili zeleno svjetlo ministra odbrane Moshe Yaalona.

– Radi se o projektima za izgradnju oko 600 stanova i za legalizaciju kuća podignutih bez dozvole – dodao je ovaj zvaničnik.

Vojna administracija je zamrznula također pet “ilegalnih” projekata finansiranih donacijama stranih zemalja.

Dnevni list Haaretz je objavio da najava zamrzavanja izgradnje u “zoni C”, koja je u potpunosti pod kontrolom izraelske vojske, u suprotnosti s nedavnom odlukom vrhovnog suda koji smatra da napredovanje izgradnje na Zapadnoj obali treba da zavisi od “profesionalnih” procjena a ne političkih.

(Fena)

Share This Article