Muslimani u Grčkoj zabrinuti zbog gradnje džamije

sanel
By sanel

Muslimani u grčkoj prijestolnici Atini, jedinom glavnom gradu u Evropi koji nema džamiju, svoje vjerske obaveze izvršavaju u podrumima zgrada ili skladištima. Tamošnji muslimani su zabrinuti zbog gradnje džamije koja se počela koristiti kao izborni adut.

Predsjednik Islamske zajednice u Grčkoj Naim Elgadur izjavio je da se pitanje gradnje džamija počelo koristiti u izbornoj kampanji uoči lokalnih izbora, reagujući jer je ovo pitanje postalo tema rasprave između kandidata za načelnika općine ispred stranaka Nove demokratije (YDP) i Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK).
 
Elgadur je podsjetio na izjavu kandidata za načelnika općine iz reda stranke YDP Arisa Spilyotopulosa da će, ukoliko bude izabran, provesti referendum o džamiji, a da je aktuelni gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis, kojeg podržavaju stranke PASOK i Demokratska ljevica (DHMAR), izjavio kako je džamija pravo muslimanske zajednice.
 
“Pojedini nas smatraju građanima drugog reda, jer smo muslimani. Međutim, u okviru ustava i pravila raspolažemo istim pravima kao i grčki državljani hrišćani. Ja mogu obavljati molitvu u podrumu, ali želim da se moja djeca, koja pohađaju grčke škole, mole u džamiji, a ne u podrumu. Želimo da izgradnja bude dovršena što prije. Zabrinuti smo zbog džamije”, kazao je Elgadur.
 
Grčka vlada u Atini je donijela odluku da stara građevina u vlasništvu Pomorskih snaga, koja se nalazi u četvrti Eleonas, na području Votanikos, bude pretvorena u islamsku bogomolju. Grčki zvaničnici su ranije saopštili da će restaurirana zgrada, koja će moći da primi 350 osoba, biti dodijeljena na korištenje muslimanima u Atini i neće imati munaru.
(TRT)
Share This Article