Afganistan: Abdullah i Ghani u drugom krugu

sanel
By sanel

Bivši afganistanski ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah i nekadašnji ekonomist iz Svjetske banke Ashraf Ghani ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu jer nijedan od njih dvojice nije dobio više od 50 posto glasova, pokazali su izborni rezultati objavljeni u subotu.

Agencija Reuters prenosi podatak Nezavisnog izbornog povjerenstva (IEC) kako je Abdullah završio prvi krug sa 44,9 posto glasova, a Ghani s 31,5 posto, dok je daleko iza njih ostao treći kandidat Zalmai Rassoul s 11,5 posto glasova.

Rassoul je blizak dosadašnjem afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i smatrali su ga snažnim kandidatom, objavio je AFP.

„Glasovi sad idu na provjeru Nezavisnom povjerenstvu za žalbe. Kad to tijelo podijeli svoje rezultate s nama, objavit ćemo konačne rezultate“, rekao je predsjednik IEC-a Ahmad Yousuf Nuristani na konferenciji za novinare u Kabulu.

Drugi krug 7. juna

Iako konačni rezultati neće biti poznati prije 14. maja, jer vlasti moraju istražiti gotovo pola miliona glasova kod kojih se sumnja u neku nepravilnost, čak i ako se ti glasovi budu ponovno brojali, nije vjerovatno da bi mogli pomoći Abdullahu da prijeđe 50 posto.

„Spremni smo i ako se bude išlo u drugi krug. Smatramo da se to može odraditi i da možemo okvirno zakazati početak drugoga kruga za 7. juna“, rekao je Nuristani.

Karzai se po ustavu morao povući nakon više od 12 godina na vlasti, u trenutku kad se Afganistan priprema stati na vlastite noge jer će do kraja godine iz zemlje otići većina stranih snaga.

(AJB)

Share This Article