Izrael suspendirao mirovne pregovore

sanel
By sanel

Izraelski sigurnosni kabinet suspendirao je u četvrtak mirovne razgovore s Palestincima, kao odgovor na sporazum o nacionalnom ujedinjenju između Palestinske oslobodilačke organizacije i skupine Hamas.

Lokalni mediji prenijeli su da je odluka donesena poslije šestosatnog sastanka, prenosi Srna.

Prema navodima koje su objavili izraelski mediji, Izrael će također nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom, dok je Pojas Gaze pod upravom Hamasa.

EU: Mirovni pregovori ostaju prioritet

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nije želio komentirati medijske napise, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Netanyahu je ranije izjavio kako sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je palestinski predsjednik Abbas izabrao “Hamas, a ne mir”, prenosi AFP, uz podsjećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima s Izraelom.

U međuvremenu, Europska unija pozdravila je u četvrtak sporazum o pomirenju koji su postigla dva rivalska palestinska pokreta, ali je istaknula kako mirovni pregovori s Izraelom ostaju prioritet.

“Glavni prioritet EU je da se sadašnji pregovori nastave nakon 29. aprila”, rekao je Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, govoreći o krajnjem roku za posredničke napore na čelu sa SAD-om u cilju postizanja mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca, navodi francuska agencija.

Mann je rekao da je sporazum o pomirenju između palestinskih pokreta “važan element za jedinstvo buduće palestinske države i za postizanje dvodržavnog rješenja (s Izraelom)”.

Kazao je i da EU pomno prati razvoj događaja i razmatra “detalje sporazuma i njegove primjene”.

(AJ Balkans)

Share This Article