“Sa radošću prihvatamo Erdoganovu izjavu sućuti”

sanel
By sanel

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač te zemlje sa EU Mevlut Cavusoglu, u vezi sa izjavom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je jučer objavio pisanu poruku na devet svjetskih jezika u kojoj je izrazio saučešće porodicama stradalih armenskih žrtava u događajima iz 1915. godine, izjavio je da Turska zagovara stav o građenju dobrih odnosa i saradnji,  javlja Anadolu Agency (AA).

“Ljudska stradanja i pitanja iz života ljudi ne smiju biti političko oruđe. Godinama Turska zagovara ovakav stav. Ne smije biti prepreka među zemljama na putu izgradnje saradnje. Važno je suočiti se sa time. Turska se uvijek znala suočiti sa prošlošću, čak i kada je pravila greške. U tim događajima iz 1915. godine su ubijene osobe iz raznih naroda, ali i Armeni, i to Turska nikada nije poricala. Ali ako neko kaže da su Turska i Turci počinili genocid, to ne prihvatamo jer naši preci nikada nisu počinili tako nešto”, kazao je Cavusoglu.

Smatra da je premijer Erdogan uputio riječi saučešća porodicama stradalih Armena kao izraz najvišeg stepena ljudskog solidarisanja i želje za dijalogom.

“Naš premijer je uputio saučešće porodicama stradalih tokom tih događaja. To je saopćenje upućeno, prije svega, na temelju iskrenih ljudskih osjećanja”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju je napomenuo kako je izjava premijera Erdogana u Evropi ali i Americi protumačena kao iskren i konstruktivan poziv na dijalog sa Armenijom.

Armenska patrijarhija: Sa radošću prihvatamo Erdoganovu izjavu sućuti

Armenska carigradska Patrijarhija je saopćila da „sa radošću prihvata“ jučerašnje saučešće koje je potomcima armenskih žrtava iz 1915. godine uputio turski premijer Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA). U pisanom saopćenju Patrijarhije se naglašava da bi Erdoganovo saučešće moglo biti kamen temeljac za izgradnju mostova između turskog i armenskog naroda.

Ističući da su svi ratovi u historiji, pa i Prvi svjetski rat, stvorili društvene oluje čije negativne posljedice traju godinama poslije, iz Patrijarhije armensko-carigradske dalje navode da su sve strane u ratovima dale velike žrtve i žive sa tom boli, a su te vatre u Anadoliji, kolijevci civilizacija, stvorile velike društvene rane.

„Premijer Erdogan ovom porukom otvorio novu stranicu tursko-armenskih odnosa i pokazao poštovanje svim žrtvama ratova u Anadoliji. Smatramo da to predstavlja otovrena vrata boljoj budućnosti“, navodi se u saopćenju.

Iz Patrijarhije također podsjećaju da je armensko carigradski Patrijarh i ranije predlagao da se na tursko-armenskoj granici izgradi zajednički spomenik žrtvama, a da se i tokom prethodnih sjećanja na armenske žrtve Patrijarhija predvodila molitve za spas cijelog čovječanstva od sličnih tragedija.

(AA)

Share This Article