Dogovor između Fataha i Hamasa je pozitivan za cijeli region

sanel
By sanel

Zamjenik turskog premijera Emrullah Isler izjavio je, u vezi sa historijskim dogovorom o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta Fataha i Hamasa, da će postignuti dogovor Palestinaca doprinijeti miru u toj zemlji ali i cijelom Bliskom Istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovakav dogovor će voditi jačanju zajedništva i dijalogu između dvije strane. Nadam se da će biti dugotrajan”, kazao je Isler.
 
Naime, tokom posjete Kosovu, gdje se sastao sa predsjednikom parlamenta Yakupom Krasničijem i premijerom Hashimom Tachijem, kazao je kako su podjele u Palestini bile boljka za sve dobronamjerne ljude.
 
“Podjele su bile štetne za sve strane. Ovo pomirenje se trebalo desiti i ranije. Sigurno je da će donijeti pozitivne rezultate za Palestince, ali i cijeli region. Podjele unutar Palestine su bile ozbiljna prepreka miru”, izjavio je Isler.
 
Inače, palestinski rivalski pokreti Fatah i Hamas postigli su jučer dogovor o pomirenju koji predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva.
 
Nakon postignutog dogovora, predsjednik Mahmoud Abbas će započeti konsultacije o privremenoj vladi. Također, dogovor predviđa da se predsjednički i parlamentarni izbori održe istog datuma , odnosno najranije šest mjeseci od njenog formiranja.

(AA)

Share This Article