Izraelci bijesni zbog pomirenja između Hamasa i Fataha

sanel
By sanel

Jučerašnji sporazum o pomirenju palestinskih pokreta Hamas i Fatah, izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je kritikovao, rekavši kako je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas tim potezom izabrao Hamas, a ne mir u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije samog početka palestinskih pregovora u Gazi,  Netanyahu je poručio Abbasu da mora izabrati da li želi graditi mir sa Izraelom ili sa Hamasom, kojeg su Amerika i Evropa proglasile teroritičkom organizacijom, a nakon vijesti o postignutom sporazumu unutar palestinskog korpusa, Netanyahu je kazao da je Abbas ipak izabrao Hamas, a da sa Hamosom nije moguće govoriti i raditi na izgradnji mira.
 
I šef izraelske diplomacije Avigdor Lieberman se pisanom izjavom oglasio povodom unutarpalestinskog pomirenja i poručio Abbasu da napravi izbor sa kim želi graditi mir.
 
„Nemoguće je mir graditi zajedno i sa Izraelom i sa Hamasom koji želi da uništi Izrael“, tvrdi Lieberman.
 
Lieberman zaključuje da je postizanje sporazuma o formiranju zajedničke vlade Fataha i Hamasa jednako što i okončanje procesa mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.
 
Izraelske kritike palestinskog sporazuma komentirao je član Palestinskog pokreta spasa Saib Ureykat, koji je izraelske komentare oštro kritikovao i kazao da je Izrael nejedinstvo Palestinaca koristio kao izgovor za kršenje mira, a da sada u iste svrhe koristi i pomirenje unutar palestinskog naroda.
 
„Izrael je tokom proteklih devet mjeseci pregovora nastavio sa ilegalnom gradnjom naselja na palestinskoj zemlji, držao zatvorenike i nastavio vojne i druge pritiske na Palestinu. Nije nam predložio nikakvu kartu, odbio je priznati granice iz 1967. godine. Sada nas optužuje za neuspjeh mirovnih pregovora“, kazao je Ureykat.
 
Naglasivši da Izrael želi nad Palestincima provoditi aparthejd, Ureykat je kazao da je cilj postignutog palestinskog pomirenja upravo mir i, izrazivši nadu da je okončana tamna era u Palestini, dodao da se nada da će Izrael ipak dati priliku miru.
 
Palestinski pokreti Fatah i Hamas jučer su postigli sporazum o formiranju zajedničke palestinske vlade. Vladu će u narednih pet sedmica sastaviti palestinski predsjeddnik Abbas, a predsjednički i opći izbori u Palestini će biti održani najkasnije šest mjeseci nakon sastavljanja nove vlade.

(AA)

Share This Article