Suljagić: Da je ubica Mevlid to bi bio šok! Kad je ubijen Ahmet onda nema veze

sanel
By sanel

Ubistvo Ahmeta Hasanovića (81), povratnika u Kozluk kod Zvornika, duboko je uznemirilo tamošnje mještane. Ahmet je prekjučer ujutro brutalno ubijen u dvorištu svoje kuće, a kasnije se utvrdilo da je ubica Nikola Josić (58), također iz Kozluka.

U nedjelju navečer kada je ubijen, Ahmet je bio u kafani “Šele”, a tu je bio i Nikola. Međutim, mještani Kozluka tvrde kako je priča da su se njih dvojica posvađali zbog vaskršnjih jaja – pretjerana. Naime, Nikola je tu ponudio Ahmetu uskršnja jaja, ali on ih je navodno odbio.

To je kafana u kojoj borave i Bošnjaci i Srbi. Ahmet je te noći bio u kafani, odakle je oko 21.30 krenuo kući. Oni se u kafani svađali u vezi rata, tvrde očevici.

Josić inače nije pravio probleme, ali kada se napije, tvrde mještani, onda je često pričao o ratu i o tome šta je ko radio u tvom periodu na području Kozluka. Za sebe je govorio da je četnički vojvoda.

Mještani se boje činjenice da je ovo izborna godina i da će političari nastojati koristiti ovaj slučaj da izazovu međunacionalne tenzije za svoje interese.

Reagovanja

Source.ba je razgovarao sa Emirom Suljagićem, koordinatorom koalicije Prvi mart, a razgovor možete poslušati u priloženom videu (u videu na stranici source.ba Emir Suljagić je iznio konstataciju iz naslova članka).

Povodom ubistva oglasila se i sama Koalicija. Oni upozoravaju da je ubistvo Hasanovića, najteži od tri teška napada na bošnjačku povratničku zajednicu u ovoj opštini, za manje od godinu dana.

“Nakon napada na Nezira Dardagana na ramazanski Bajram, za koji je tek nakon pritisaka civilnog društva, te drugog nalaza ljekara, utvrđeno da je riječ o krivičnom djelu motiviranom etničkom/religijskom mržnjom, ovo ubistvo je zapravo pokazatelj šta se dešava kada vlasti ozbiljno ne reaguju na očigledni talas nasilja, koji se poslije Dardagana nastavio i paljevinom kuće Saliha Nožinovića”, stoji u saopštenju.

“Vrijeme je da se zatraže i konkretni podaci od MUP-a entiteta RS o ovim slučajevima, ali i drugim širom entiteta RS, poput ubistva Nikole Lipovca, Hrvata-povratnika u Bosanski Brod, koji je također bio penzioner, kao ubijeni Hasanović”, stoji između ostalog u saopštenju Prvog marta.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić ogorčen je zbog vijesti o ubistvu Ahmeta Hasanovića, koje je počinjeno na brutalan i podmukao način u avliji ovog povratnika u Kozluku, u općini Zvornik.

“Ovo svirepo ubistvo starca Bošnjaka u Kozluku najozbiljniji je nasrtaj na proces povratka u manji bh.entitet u proteklih nekoliko godina. Posebno je zabrinjavajuće što se ovo ubistvo dogodilo u vrijeme kada su značajno podgrijane tenzije zbog odluka najviših entitetskih vlasti koje direktno potkopavaju proces povratka, a neodgovorni političari svojim neodmjerenim izjavama podgrijavaju međunacionalnu netrpeljivost na štetu Bošnjaka” – rekao je Salkić.

Ovo ubistvo povratnika Ahmeta Hasanovića, koje je počinio njegov komšija Srbin, bez obzira na uzroke i motive, mora, kako je saopćeno iz Salkićevog kabineta, pokrenuti procese koji će doprinijeti okončanju diskriminacije povratnika u manji bh. entitet.

U međuvremenu Okružno tužilaštvo u Bijeljini zatražilo je pritvor za Nikolu Josića.

U obrazloženju zahtjeva za pritvor navodi se bojazan da bi moglo doći do uznemirenosti i negativnog reagovanja stanovnika Kozluka i narušavanja javnog reda i mira, s obzirom na težinu krivičnog djela i način na koji je izvršeno.

Napad kod Zenice

U noći između 21. i 22. aprila izvršeno je napad u selu Ratanj u kojem živi pet hrvatskih povratničkih porodica.

Napad je izvršen nad dvoje starih i k tome hendikepiranih mještana, Nikola Crepulja i Marica Kristić su teško pretučeni i završili su u bolnici u Zenici

Stanje teško povrijeđenog Nikole Crepulje (74), izuzetno je teško i životno ugrožavajuće – potvrdili su u srijedu iz Kantonalne bolnice Zenica, gdje je povrijeđeni smješten u jedinici Intenzivne njege hirurškog odjela.

Crepulja je zbog težih tjelesnih povreda u vidu višestrukih prijeloma kostiju lica podvrgnut operativnom zahvatu.

Marica Kristić zasad neće biti podvrgnuta operativnom zahvatu, a zadobila je višestruke prijelome kostiju licu i nije životno ugrožena.

Njih je u njihovoj kući napao je Arnes Delić (22) iz Vareša u pokušaju da ih opljačka.

Nakon prijave o napadu na povratnike kakanjska policija je u brzoj koordiniranoj akciji uhapsila Delića, koji je nakon obrade slučaja predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Verbalni napadi kod Vlasenice

Grupa mladića srpske nacionalnosti, u naselju Toplik, općina Vlasenica, verbalno je vrijeđala i provocirala mještane povratnike u ovo naselje.

Kako je saopćeno iz Muftijstva tuzlanskog, ovaj incident desio se u nedjelju, 20. aprila, oko 16.00 sati.

Izgrednici su uzvikivali provokativne i uvredljive parole: “Nož, žica, Srebrenica”, “Srbija ubija!”, “Četnici, četnici!”,

Uz to, uzvikivali su i glasne psovke mještanima.

Slučaj je prijavljen policiji, koja je došla na lice mjesta. Kada su vidjeli da se policijski automobil približava mjestu događaja, izgrednici su se udaljili prema susjednom naselju, u kojem žive Srbi.

Ovaj incident je uznemirio Bošnjake povratnike, jer je mnoge od njih asocirao na teška ratna stradanja koja su pretrpjeli, a naročito što se desio dan nakon još jedne kolektivne dženaze na šehidskom mezarju u Rakiti, općina Vlasnica.

(source.ba)

Share This Article