Želimo nastavak mirovnih pregovora sa Palestinom

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da predsjednik Palestine Mahmoud Abbas mora izabrati između Palestine ili Hamasa ako želi saradnju sa Izraelom, javlja Anadolu Agency (AA). Naime, tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Austrije Sebastianom Kurtzom, premijer Netanyahu je izjavio da Izrael želi nastaviti mirovne pregovore sa Palestinom.

“Pokušavamo da obnovimo mirovne pregovore sa Palestincima. Ali, predsjednik Abbas stalno insistira na uslovima koje Izrael objektivno ne može ispuniti. Umjesto da gradi mir sa Izraelom on stalno pokušava da ima dobru saradnju sa Hamasom. Mora napraviti izbor ili pokret Hamas ili Palestina. Pitam se da li Abbas želi mir sa Hamasom ili sa Izraelom. Mora izabrati jedno od ovo dvoje. Nadam se da će izabrati mir”, kazao je izraelski premijer.

Fatah je ranije saopćio da bi u narednih pet sedmica mogao formirati zajedničku vladu sa pokretoma Hamas.

Inače, mirovni pregovori između Izraela i Palestine obnovljeni su od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), s ciljem da se pregovori završe sporazumom do 29. aprila.

Ipak, državni sekretar SAD-a John Kerry rekao je ranije da je odluka o izgradnji novih domova za Jevreje u istočnom, uglavnom arapskom Jerusalemu narušila mirovne pregovore s Palestincima, dok je obje strane optužio za nepopustljivost.

(AA)

Share This Article