SAD šalje vojne helikoptere Egiptu

sanel
By sanel

SAD će dostaviti 10 Apache helikoptera Egiptu, smanjujući suspenzije pomoći postavljene nakon svrgnuća predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

Vijesti o ovoj odluci, koja se dogodila uprkos nedostatku dokaza da se Egipat kreće ka demokraciji, javio je Chuck Hagel, američki sekretar za sigurnost, egipatskom ministru sigurnosti Sedkiju Sobhiju.

Isporuka će pomoći egipatskim „protivterorističkim“ operacijama na Sinajskom poluotoku, kaže Pentagon.

„Vjerujemo da će novi helikopteri pomoći vladi Egipta da se bori protiv ekstremista koji ugrožavaju SAD, egipatsku i izraelsku sigurnost“, rekao je glasnogovornik Pentagona, kontra-admiral John Kirby.

Američki državni sekretar John Kerry, oslobodio je put ovom sporazumu kada je potvrdio američkom kongresu da je Egipat ispunio osnovne kriterije za primanje pomoći.

Među kriterijima je i „pridržavanje Egipatsko-izraelskog mirovnog sporazuma“, kaže State Department.

Ali Kerry je naglasio da nije mogao sa sigurnošću reći da se Egipat kreće u smjeru demokratije.

Slijede izbori

Kerry je Fahmyju naglasio da se moraju „držati posvećenosti tranzicije ka demokratiji – uključujući i održavanje slobodnih, poštenih i transparentnih izbora.“

Egipat slijedećeg mjeseca održava predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda generala Abel Fattaha al-Sisija, koji je svrgnuo predsjednika Mursija.

Kerry je također pozvao Egipat da smanji restrikcije na slobodu izražavanja, okupljanja i slobodu medija.

Egipat drži četiri novinara Al Jazeere u pritvoru mjesecima.

(AJ Balkans)

Share This Article